Modeling the relationship between the science teacher characteristics and eighth grade Turkish student science achievement in TIMSS-R
Öğretmen karakteristikleri ile Türkiye'deki sekizinci sınıf öğrencilerinin fen bilgisi başarısının TIMSS-R verileri kullanılarak modellenmesi
  1. Tez No: 153205
  2. Yazar: İBRAHİM YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GİRAY BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öğretmen Karakteristikleri, Fen Başarısı, TIMSS, Yapısal Denklem Modellemesi vı, Teacher Characteristics, Science Achievement, TIMSS-R, Structural Equation Modeling IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
oz ÖĞRETMEN KAREKTERİSTİKLERİ İLE TÜRKİYE' DEKİ SEKİZİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN FEN BİLGİSİ BAŞARISININ TTMSS-R VERİLERİ KULLANILARAK MODELLENMESİ YAMAN, ibrahim Yüksek Lisans, Orta öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Giray Berberoğlu Eylül 2004, 133 sayfa Öğretmenler öğrencinin öğrenme sürecinde ana role sahip olarak görülürler.Bu rolü yeterli şekilde yerine getirebilmek için bazı öğretmen karakteristikleri öğrenci öğrenimini motive etmek için potansiyel olarak diğerlerinden daha değer lidirler.Fen sınıfında ki öğrencinin öğrenimi ve öğretmen davranışlarıyla ilgili olan bu öğretmen karakteristiklerini diğerlerinden ayırt etmek için bir çok çalışma yapılmaktadır.Bu çalışmanın amacı öğretmen karakteristikleri ile Öğrenci başarısı arasındaki ilişkiyi modellemektir.Modelleme çalışmasında kullanılan veriler Üçüncü Uluslararası Fen ve Matematik çalışması için Fen Öğretmenleri anketi ve öğrenci başarı testleri ile toplanan verilerdir. Analizler için LISREL paket programı kullanılmıştır.Çalışma sonuçlan sınıfta öğrenci merkezli eğitim yaptığım söyleyen öğretmenlerin öğrencileri fen başarı testinden düşük puanlar almışlardır. Ayrıca öğretmenler sınıf içerisindeki dağınık ve ilgisiz öğrencilerin sayısının artmasının sınıfın fen bilgisi başarısını negatif yönde etkilediğini savunmuşlardır. Bununla birlikte, öğretmen tarafından ilişkilerin analizine, bir gerçeğin arkasındaki mantığın açıklanmasına ve probleme dayalı öğrenme görevlerinin seçimi öğrencilerin fen bilgisi başarılarını artırmaktadır. Bu çalışmada ortaya çıkan bazı sonuçlarının eğitim alanındaki literatürle neden çeliştiğinin bir analizini de bulabilirsiniz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING THE RELATIONSHIP BETWEEN THE SCIENCE TEACHER CHARACTERISTICS AND EIGHTH GRADE TURKISH STUDENT SCIENCE ACHIEVEMENT IN TIMSS-R YAMAN, Ibrahim M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. Giray Berberoğlu September 2004, 133 pages Teachers are perceived as playing a primary role in a students' learning process. To adequately perform this role, certain teacher characteristics are potentially more valuable for encouraging student learning. In an attempt to discern those characteristics related to student learning and teacher behavior in the science classroom, numerous studies have been conducted. The aim of this study is modeling the relationship between the teacher characteristics and the student science achievement. Modeling analysis was carried out by using the data collected for the Third International Math and Science Study (TTMSS, 1999) for Turkey with Science Teacher Background Questionnaire and students' achievement test scores. For the analysis LISREL package program was used. mThe results show that students of teachers who prefer student-centered learning activities got low scores from science achievement test in TIMSS. Also teachers believe that disruptive and uninterested student in the class negatively affect science achievement. Moreover, there is a positive significant relationship between science achievement and tasks that includes analyze relationship, explain reasoning, and work on problems. In the present study you can find a analysis about the contradiction of the some of the results of the study with the current literature in the field of education.