Aluminum oxide and titanium diboride reinforced metal matrix composite and its mechanical properties
Alüminyum oksit ve titanyum diborür takviyeli metal matriksli kompozit ve mekanik özellikleri
- Tez No: 153209
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KALKANLI, PROF. DR. NACİ SEVİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metal matriksli kompozit, TİB2, AI2O3, Karıştırmak döküm, Başmçlı döküm, Metal matrix composite, TİB2, AI2O3, Stir casting, Pressure casting iv
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz alüminyum oksit ve titanyum diborur takviyeli metal matriksli kompozit ve mekanik özellikleri Kurtoğlu, Aziz Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Naci Sevinç Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali Kalkardı Ağustos 2004, 100 sayfa Bu çalışma bir alüminyum metal matriksli kompozit malzemenin üretimi ve test edilmesi üzerinedir. Metal matriksli kompozitler bir çok değişik yolla üretilebilir. Bu çalışmada, bir alüminyum matriksli kompozit, takviye seramiğin sıvı metale direkt eklenmesiyle üretilmiştir. Bu çalışma için gereken seramik takviye, reaksiyon girerüerinin hepsi karşılık gelen stokiyometrik miktarlarda toz halinde Al, B2O3 ve TİO2 olduğu bir termit reaksiyonunca üretilmiş olan bir TİB2 ve AI2O3 karışımıdır. Bu seramik karışımı ince toz boyutuna öğütülmüş ve yukarıda tanımlanan yöntemle küçük yüzdelerle sıvı Alüminyuma eklenmiştir. Bu yöntemle üretilen takviye edilmiş ve edilmemiş örnekleri döktükten sonra, malzeme özellikleri olarak çekme direnci ve sertlikleri ölçülmüş ve kıyaslanmıştır. Diğer bir konu da seramik parçacıkların erimiş Alüminyumla ıslanmasıdır. Deneylerin amacı genel olarak istenilen mekanik özelliklere sahip bir kompozit malzemeyi üretmek için daha iyi bir yol bulmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ALUMINUM OXIDE AND TITANIUM DIBOREDE REINFORCED METAL MATRIX COMPOSITE AND ITS MECHANICAL PROPERTIES KurtoğluAziz M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Naci Sevinç Co-Supervisor: Ass. Prof. Dr. Ali Kalkardı August 2004, 100 Pages This study is on the production and testing of an aluminum metal matrix composite. Metal Matrix Composites can be produced in several different ways. In this study, an aluminum matrix composite is produced by direct addition of the reinforcement ceramic into the liquid metal. The ceramic reinforcement for this process was a mixture of TİB2 and AI2O3 which was produced by means of a thermite reaction of reactants Al, B2O3 and TİO2 all in powder form with their respective stoichiometric amounts. This ceramic mixture was ground to fine powder size and then added to liquid aluminum in small percentages. After casting and taking samples of unreinforced alloy and reinforced alloys, their tensile strength and hardness as material properties were measured and compared. Another issue is the wetting of ceramic particles by molten Aluminum. The aim of the experiments in general is to find a better way to produce a composite material with desired mechanical properties.