Investigation of electromigration induced hıllock and edge void dynamics on the interconnect surface by computer simulation
Yüzey tepecik ve boşluklarının elektrogöç nedenli dinamiğinin bilgisayar simülasyonu aracılığı ile araştırılması
- Tez No: 153208
- Danışmanlar: PROF. DR. TARIK OĞURTANI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrogöç, tepecikler, yüzey boşlukları, yüzey difüzyonu. vı ı, Electromigration, Hillocks, Surface Voids, Surface Diffusion
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
oz YÜZEY TEPECİK VE BOŞLUKLARININ ELEKTROGÖÇ NEDENLİ DİNAMİĞİNİN BİLGİSAYAR SİMÜLASYONU ARACILIĞI İLE ARAŞTIRILMASI ÇELİK, Aytaç Y.Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tarık Ö. OĞURTANI Eylül 2004, 151 sayfa Elektrogöç nedenli metalik ara bağlantı elemanı bozulması akı sapması, boşluk ve atom kümelenmeleri, boşluk ve tepecik kümelenmeleri, büyümesi ve şekil değişikliklerini içeren oldukça karmaşık bir süreçtir. Bu tezde, metalik ara bağlantı elemanlarının zamansız bozulmalarına neden olan kritik durumları anlamak için yüzeyde yer alan tepecik ve boşluklarının dinamiği ile bağlantılı kritik morfolojik evrim süreçleri araştırılmıştır. vıMetalik ara bağlantı elemanı,iki boyutlu ve yüzeyinde gaussian formda tepecik veya boşluk bulunduran iletken şerit olarak modellenmiştir. Yüzeyin evrim sürecini dolaylı sınır elemanları metodu kullanılarak tahmin edilmeye çalışılmıştır. Bilgisayar simülasyonları göstermiştir ki, tek taneli metalik ara bağlantılarının ömrünün tahmininde yüzey kristal yapısı oldukça önemli rol oynamaktadır. Elektrik alan altında yüzey topolojisinin gelişiminde ve elektrogöç nedenli ölümcül boşlukların oluşumunda sadece rotasyon simetrisi değil aynı zamanda yüzey düzleminin yönelimide baskın rol oynamaktadır. Yüzey difüzyonundaki eşyösüzlüğün miktarının ve elektron rüzgarı katsayısının metalik ara bağlantı elemanlarının yüzeylerinin morfolojik evrimde etkisi büyüktür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF ELECTROMIGRATION INDUCED HILLOCK AND EDGE VOID DYNAMICS ON THE INTERCONNECT SURFACE BY COMPUTER SIMULATION ÇELÎK, Aytaç M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tarık Ö. O?URTANI September 2004, 151 pages The Electromigration-induced failure of metallic interconnects is a complicated process, which involves flux divergence, vacancy and atom accumulation with or without compositional variations, void and hillocks nucleation, growth and shape changes. Hillocks and surface void dynamics in connection with the critical morphological evaluation have been investigated in order to understand the conditions under which premature failure of metallic thin interconnects occur. IVIn this thesis, an interconnect is idealized as a two dimensional electrically conducting strip which contains gaussian form hillock or edge void. Indirect boundary element is used to predict the evolution of the surface after the applied electric field. Computer simulation results show that the surface crystal structure of is extremely important in the determination of the life time of thin film single crystal interconnect lines. Under the applied electrostatic field not only the degree of rotational symmetry (parameter, m) but also the orientation of the surface plane play dominant role in the development of the surface topology and the formation of the fatal EM induced voids. The degree of anisotropy in the surface diffusion coefficient, and the intensity of the electron wind parameter may have great influence on the evolution regime actually taking place on the surfaces and at sidewalls of the interconnects.