Decelorization of synthetic dye solutions by using basaltic tephra and clinoptilolite
Sentetik boya çözeltilerinden bazalt tüfü ve klinoptilolit kullanarak renk giderimi
  1. Tez No: 153223
  2. Yazar: YUSUF BAHADIR DUYGULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ATIMTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Bazalt Tüfü, Klinoptilolit, Freundlich İzotermi, Langmuir İzotermi. vıı, Adsorption, Basaltic Tephra, Clinoptilolite, Freundlich Isotherm, Langmuir Isotherm
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
oz SENTETİK BOYA ÇÖZELTİLERİNDEN BAZALT TÜFÜ VE KLİNOPTİLOLİT KULLANARAK RENK GİDERİMİ Duygulu, Yusuf Bahadır Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aysel Atımtay Temmuz 2004, 110 sayfa Tekstil endüstrisinden kaynaklanan boyalı atıksulardan boyar maddelerin uzaklaştırılmadan alıcı ortamlara bırakılması önemli problemlere neden olabilir. Bu çalışmada, tekstil kuruluşlarında boyama işlemi esnasmda kullanılan çeşitli boyar maddelerin atıksulardan uzaklaştırılması amacıyla ülkemizde bol miktarlarda rezervleri bulunan bazalt türleri ve klihoptilolit gibi ucuz iki doğal mineral kullarnlmıştır. Bu çalışmanın amacı, tekstil endüstrisinde kullanılan bazik, asidik ve reaktif boyaların bazalt tüfleri ve klinoptilolit üzerine adsorpsiyon özelliklerinin araştırılmasıdır. vıAdsorpsiyon deneylerine başlamadan önce yapılan ön deneyler sırasında adsorpsiyon dengesine yaklaşık 2 gün içerisinde ulaşıldığı gözlenmiştir. Adsorpsiyon deneyleri sırasında 0.1 g adsorban / 100 mL boya çözeltisi oram kullanılarak değişik konsantrasyonlarda hazırlanan çözeltiler 200 rpm karıştırma hızında ve 25±2°C sıcaklıkta karıştırılmıştır. Daha sonra alınan numuneler filtre sisteminde süzüldükten sonra spektrofotometrede boyaların maksimum absorbansı sağladığı dalga boylarında çözeltilerin dengede verdikleri absorpsiyon değerleri belirlenmiş ve önceden çizilen kalibrasyon eğrilerinden çözeltilerin denge konsantrasyonları elde edilmiştir. Daha sonra denge konsantrasyonlarının Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izotermlerine uygunluğu incelenmiştir. Katyonik bazik boyaların doğal malzemeler üzerine adsorpsiyonu anyonik özellikteki asidik ve reaktif boyaların verdiği sonuçlardan daha iyi sonuçlar vermiştir. Bazalt tüfleri ve klinoptilolitin anyonik boyar maddeleri adsorplama kapasitelerinin arttırılması amacıyla bir çeşit katyonik yüzey aktif maddesi ile doğal malzemeler yüzey modifikasyonu işlemine tabi tutulmuşlardır. Modifikasyon işlemi sonucunda bazalt tüfü ve klinoptilolitin anyonik boyaları giderme kapasitelerinin belirli miktarlarda arttığı görülmüştür. Ayrıca, bu çalışmada aynı boyaların aktif karbon üzerine adsorpsiyon kapasitesi belirlenmiş ve elde edilen sonuçlar karşılaştınlrmştır. Kullanılan boyalatın adsorpsiyon özellMerinin Langmuir İzotermine uygun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DECOLORIZATION OF SYNTHETIC DYE SOLUTIONS BY USING BASALTIC TEPHRA AND CLINOPTILOLITE Duygulu, Yusuf Bahadır M. Sc. Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Aysel Atımtay July 2004, 110 pages Discharge of colored effluents without decoloration originated from textile industries may cause serious problems in the receiving environments. In this study, natural materials that are basaltic tephra and clinoptilolite were used to remove various dyestuffs used in the textile industry. Those materials are cheap and available in large quantities in Turkey. The investigation of adsorption of basic, acidic and reactive dyes on these materials is the objective of this study. IVDuring preliminary experiments it was seen that adsorption equilibrium was reached in about 2 days. In adsorption experiments, in order to obtain adsorption isotherms, a fixed amount of adsorbent and 100 mL dye solutions of different concentrations were placed in glass bottles which were shaken at 200 rpm and 25±2°C for 2 days. Then, samples were filtered and the equilibrium concentrations of dyestuffs in the solutions were determined by using spectrophotometer at appropriate wavelength corresponding to the maximum absorbency. After equilibrium concentrations of the solutions were obtained, Langmuir and Freundlich adsorption isotherm constants were calculated for the adsorbents used in this study. The removal efficiencies for cationic basic dyes are higher than those for anionic acidic and reactive dyes with the natural materials. Therefore, modification of surface properties of natural materials with a cationic surfactant was considered to increase the removal efficiencies of those for anionic dyes. After modification of the surface properties, adsorption capacities of adsorbents for anionic dyes were higher than those of natural materials. Finally, the adsorption capacity of activated carbon for the same dyes was determined to compare with that of natural and modified materials. The results showed that the adsorption of dyes on adsorbents used in this study fitted nicely the Langmuir Isotherm Equations.