Noise path identification for vibro-acoustically coupled structures
Akustik yapısal bağlaşık sistemlerde gürültü patikalarının tanılanması
- Tez No: 153222
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gürültü Denetimi, Doğrusal Dizgeler, İletim Patikaları Çözümlemesi, Spektral İlinti Çözümlemesi vı, Noise Control, Linear Systems, Transfer Path Analysis, Spectral Correlation Analysis IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
oz AKUSTİK YAPISAL BAĞLAŞIK SİSTEMLERDE GÜRÜLTÜ PATİKALARININ TANILANMASI A. Hakan Şerafettinoğlu Doktora, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Mehmet Çalışkan Mart 2004, 211 sayfa Gündelik hayatımızda önemli yer tutan elektrikli ev aletleri, ulaşım araçları gibi makinalar elastik bir gövde tarafından çevrelenmiş akustik olarak bağlantılı kabinler olarak tanımlanabilirler. Bu makinalar, elastik yataklar üzerine yerleştirilmiş güç/tahrik üniteleri tarafından uyarıldıklarında gürültü yayılımı kaçınılmaz bir yan ürün olarak ortaya çıkmaktadır. Gürültü denetimi mühendisliği uygulamaları için gerekli modellemelerin oluşturulmasmdaki ilk adım, bu koşullaraltında ortaya çıkacak ses yayınımı, taşımını ve yalıtımı mekanizmalanmn anlaşılmasıdır. Bu araştırmada, iletim patikaları çözümlemesi kavramı, çok girdili, çok çıktılı doğrusal dizgeler kuramının titreşim-akustik davranışı modellemesine uygulanması ile tartışılmıştır. Deneysel ve sonlu elemanlar yöntemleri kullanılarak akustik boşlukların biçimsel çözümlemesine yönelik bir yöntem geliştirilmiş ve yöntem bir örnek çalışma ile sulanmıştır. Yapı üzerinden ses iletimi problemi ses yeğinliği ölçümleri ile incelenmiştir. Sonuçlar doğrultusunda gürültü iletim yollarının modellenmesine gidilmiş, iletim yollarını temsil eden iletim fonksiyonlarının belirlenmesi ise titreşim-akustik karşılıklılık ilkesi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Gürültü kaynaklarının ve patikalarının çözümlemesi ve sıralanması geliştirilen yöntemlerle gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada geliştirilen yöntemler, üst üste bindirme ve karşılıklılık ilkesinin sağlandığı zaman bağımsız parametreli, tüm doğrusal dizgeler için geçerlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NOISE PATH IDENTIFICATION FOR VIBRO-ACOUSTICALLY COUPLED STRUCTURES A. Hakan Şerafettinoğlu Ph. D., Mechanical Engineering Department Supervisor : Prof. Dr. Mehmet Çalışkan March 2004, 211 pages Structures of machinery with practical importance, such as home appliances or transportation vehicles, can be considered as acoustically coupled spaces surrounded by elastic enclosures. When the structures of machinery are excited mechanically by means of prime movers incorporated into these structures through some elastic connections, generation of noise becomes an inevitable by product. For noise control engineering purposes, a thorough understanding of iiiemission, transmission and radiation of sound from structure is required prior to a possible and practical modeling of noise transfer mechanisms. Finally, development of a model for complete noise generation and transfer mechanisms is needed which is essential for the abatement of annoying sound generation. In this study, an experimental and analytical (finite element) methodology for the modal analysis of acoustical cavities is developed, and successfully applied to a case study. The acoustical transmission problem of the structure is investigated via vector intensity analysis. Results of this investigation are used for a noise path qualification, whereas the transfer functions between sources of noise and some relevant receiving points are obtained by use of vibro-acoustic reciprocity principle. The concept of transfer path analysis is investigated by using the multi input, multi output linear system theory for vibro-acoustic modeling of machinery structures. Finally, resolution and ranking of noise sources and transfer paths are accomplished via spectral correlation methodologies developed. The methodology can be extended to any system with linear, time invariant parameters, where principles of superposition and reciprocity are applicable.