The effects of calculator based laboratories (CBL) on graphical interpretation of kinematic concepts in physics at metu teacher candidates
Hesap makinesi destekli fizik eğitiminin ODTU öğretmen adaylarının kinematik kavramlarının grafiksel yorumlamaları üzerine etkisi
- Tez No: 153224
- Danışmanlar: DR. MEHMET SANCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fizik Eğitimi, Bilgisayar Destekli Laboratuarlar, Hesap Makineleri Destekli laboratuarlar (HeMa Lab). vn, Physics Education, Micro-Computer Based Laboratories, Calculator Based Laboratories
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
öz HESAP MAKİNESİ DESTEKLİ FİZİK EĞİTİMİNİN ODTÜ ÖĞRETMEN ADAYLARININ KİNEMATİK KAVRAMLARININ GRAFİKSEL YORUMLAMALARI ÜZERİNE ETKİSİ Ersoy, Ahmet Fatih Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Mehmet Sancar Nisan 2004, 111 sayfa Fen eğitimi öğrencilere yeni bilgileri eleştirel gözle değerlendirebilmeyi öğretmelidir. Öğrenciler grafik değişkeleri ile fiziksel kavramları ve gerçek dünyayı ilişkilendirmede sorun yaşamakta ve genellikle grafikleri birer resim olarak algılamaktadırlar. Günümüze kadar bilgisayar destekli laboratuarlar Üzerine bir çok araştırmalar yapılmış fakat HeMa Lab üzerine yeterince çalışma yapılmamıştır.Hesap Makineleri Destekli Laboratuarlar (HeMa Lab) hareketli nesnelerin grafiklerini anında verebilmektedirler. HeMa Lab aynı zamanda bilgisayar destekli laboratuarlara göre fiyat olarak uygun, kullanımı kolay ve taşınabilirdirler. Bu çalışmada biz HeMa Labm ODTÜ öğretmen adaylarının fizikteki kinematik kavramlarının ve grafiklerinin kavranmasmdaki etkinliğini bulmaya çalıştık. Bilgiler Windows için SPSS programı ile analiz edilecektir. Çalışma 2002 - 2003 bahar döneminde ODTÜ Eğitim Fakültesinde yapılmıştır. 2 sınıftan 32 öğrenci çalışmaya katılmıştır. Bütün öğrenciler HeMa Lab VIaktivitelerinden önce ve sonra TUG - K (Kinematik Grafiklerini Anlama Testi) Testini ön ve son - test olarak almışlardır. Elde edilen bulgular T - Testi ile analiz edilmiştir. Test sonuçlan öğrencilerin kinematik grafiklerim anlamadaki başarı değişikliklerini istatistiksel olarak gösterememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF CALCULATOR BASED LABORATORIES (CBL) ON GRAPHICAL INTERPRETATION OF KINEMATIC CONCEPTS IN PHYSICS AT METU TEACHER CANDIDATES Ersoy, Ahmet Fatih M. S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Dr. Mehmet Sancar April 2004, 111 pages Science education should teach students to critically evaluate new information. Students have difficulties making connections among graphs of variables, physical concepts and the real world and often perceive graphs as a picture. Calculator Based Laboratories (CBL) provide immediately available calculator drawn graphics of objects in motion. Up to date effectiveness of microcomputers are evaluated but there are few studies on the use of CBL, which are feasible, easy to use, portable and cheap with respect to microcomputers. In this study we want to find out the effectiveness of CBL method on the graphical interpretation of kinematical concepts in physics at METU teacher candidates. Data will be analyzed with SPSS for Windows program. The study carried out 2002 - 2003 Spring Semester at Education Faculty in METU. 32 students from two classes were involved in the study. All students administered TUG-K (Test of Understanding Graphs - Kinematics) before and after IVthe CBL activities. The data obtained from the administration of the pretests and the posttest were analyzed statistical technique of Paired Samples T Test. The statistical analysis failed to show any significant difference in the students' understandings of kinematics graphs.