Use of preplaced aggregate concrete for mass concrete applications
Agregası önceden yerleştirilmiş betonun kütle betonu uygulamalarında kullanılması
  1. Tez No: 153231
  2. Yazar: RACİ BAYER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LUTFULLAH TURANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Agregası Önceden Yerleştirilmiş Beton, Kütle Betonu, Hidratasyon Isısı, Beton Sıcaklığı, Termal Çatlaklar. VII, Preplaced Aggregate Concrete, Mass Concrete, Heat of Hydration, Concrete Temperature, Thermal Cracks
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
oz AGREGASI ÖNCEDEN YERLEŞTİRİLMİŞ BETONUN KÜTLE BETONU UYGULAMALARINDA KULLANİLMASİ BAYER, İ. Raci Yüksek Lisans, inşaat Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Lutfullah TURANLI Haziran 2004, 170 sayfa Hidratasyon ısısı kütle betonunda iç ve dış sıcaklık farklarının aşırı artmasına sebep olduğu ve bu da termal çatlaklara yol açtığı için bir sorun kaynağıdır. Bu sorunla mücadeledeki ilk adım, betonun ilk sıcaklığını mümkün olduğunca düşük tutmaktır. Bu açıdan, Agregası önceden Yerleştirilmiş Beton (kısaca AÖYB) oldukça avantajlıdır, çünkü karışım işlemi sırasında kaba agregalar arasında meydana gelen sürtünme betonun ilk sıcaklığının yükselmesine sebep olmaktadır. Oysa, AÖYB yönteminde kaba agregalar karışım işlemine tabi tutulmadığından, nispeten daha düşük ilk sıcaklıklar elde edilebilmektedir. Ancak diğer yandan, geleneksel enjeksiyon yöntemiyle AÖYB yapımı, özel ekipman ve tecrübeli işçilik gerektirdiğinden biraz zahmetlidir. Bu nedenle, alternatif AÖYB yapım yöntemlerinin araştırılmasında büyük fayda vardır. VIBu araştırmada, yeni bir AÖYB yapım yöntemi incelenmiştir. Kısaca bu yeni yöntem, harç akışkanlığının yeni nesil süperakışkanlaştırıcılarla, harcın enjeksiyona gerek kalmadan, önceden yerleştirilmiş agregalar arasındaki boşlukları doldurmasına yetecek seviyeye yükseltilmesi prensibine dayanmaktadır. Çalışma kapsamında, herbiri 1 m3 hacminde, bir tanesi geleneksel beton, yedi tanesi enjeksiyon yöntemiyle hazırlanmış AÖYB ve dört tanesi yukarıda bahsedilen yeni yöntemle hazırlanmış AÖYB olmak üzere toplam oniki adet küp şeklinde beton numuneler hazırlanmıştır. Bu üç farklı yöntemle hazırlanmış numuneleri termal özelikleri açısından inceleyebilmek amacıyla, döküm sırasında numunelere yerleştirilen ısı algılayıcı kablolar vasıtasıyla numunelerin merkez ve yüzey sıcaklıkları arasındaki farklar izlenmiştir. Ayrıca, numunelerin mekanik özeliklerini inceleyebilmek amacıyla da, çeşitli yaşlarda her numuneden üçer adet karot numune alınarak, bu karot numuneler üzerinde basınç dayanımı ve elastiklik modülü testleri yapılmıştır. Deney sonuçlarına göre, enjeksiyon yöntemiyle hazırlanmış AÖYB numunelerin geleneksel betona kıyasla, termal özelikler açısından daha iyi, fakat mekanik özelikler açısından daha kötü performans gösterdikleri gözlemlenmiştir. Öte yandan, araştırma konusu olan yeni yöntemle hazırlanan AÖYB numuneler, termal özelikler açısından enjeksiyon yöntemiyle hazırlanmış AÖYB kadar, mekanik özelikler açısından da geleneksel beton kadar iyi performans göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF PREPLACED AGGREGATE CONCRETE FOR MASS CONCRETE APPLICATIONS BAYER, İ. Raci M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Lutfullah TURANLI June 2004, 170 pages Heat of hydration is a source of problem in mass concrete since it causes the difference between the inner and the outer temperatures increase excessively, which leads thermal cracks. The first step in fighting against this problem is to keep the initial temperature of concrete as low as possible. From this point of view, Preplaced Aggregate Concrete (in short PAC) is quite advantageous, because the friction taking place among the coarse aggregates during the mixing operation causes the initial temperature of concrete increase. However, since coarse aggregates are not subjected to the mixing operation in PAC method, comparatively lower initial temperatures can be achieved. On the other hand, making PAC by the conventional injection method is quite troublesome, since it requires special equipment and experienced workmanship. Because of this, it would be very useful to investigate alternative methods for making PAC. IVIn this research, a new method for making PAC has been investigated. The new method is briefly based on increasing the fluidity of the grout by new generation superplasticizers to such an extent that, it fills all the voids in the preplaced coarse aggregate mass when it is poured over, without requiring any injection. In the scope of the study, twelve concrete cube specimens, each with 1 m1 volume, have been prepared; one of which as conventional concrete, seven of which as PAC by injection method, and four of which as PAC by the new method mentioned above. In order to examine the specimens that have been prepared by three different methods from thermal properties point of view, the difference between the central and the surface temperatures of the specimens have been followed by the thermocouples located in the specimens during preparation. Also, in order to examine the mechanical properties of the specimens, three core specimens have been taken from each specimen at certain ages, compressive strength and modulus of elasticity tests have been carried out on these core specimens. As a result of the experiments it has been observed that, the PAC specimens prepared by injection method performed better from thermal properties point of view, but worse from mechanical properties point of view than conventional concrete. On the other hand, the PAC specimens prepared by the new method have performed both as well as the other PAC specimens from thermal properties point of view, and as well as conventional concrete from mechanical properties point of view.