Analysis of high frequency behavior of plate and beam structures by statistical energy analysis method
Plaka ve kiriş yapılarının yüksek frekans davranışlarının istatistiksel enerji analizi metodu ile analizi
  1. Tez No: 153230
  2. Yazar: CANAN YILMAZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİM ÜNLÜSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İstatistiksel Enerji Analizi, Etkileşim Kayıp Faktörü, Yüksek Frekans Titreşimi, Dalga Yayılımı, Takviye Edilmiş Plaka, Uçak Gövdesi vıı, Statistical Energy Analysis, SEA, Coupling Loss Factor, High Frequency Vibrations, Wave Propagation, Stiffened Plate, Fuselage
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
oz PLAKA VE KİRİŞ YAPILARININ YÜKSEK FREKANS DAVRANIŞLARININ İSTATİSTİKSEL ENERJİ ANALİZİ METODU İLE ANALİZİ YILMAZEL, Canan Doktora, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr.Y. Samim ÜNLÜSOY Haziran 2004, 179 sayfa İstatistiksel Enerji Analizi (İEA) yüksek frekanslarda titreşim davranışlarını tahminde kullanılan metotlardan biridir. İEA güç denge denklemlerine girdi olarak sönümleme ve etkileşim kayıp faktörleri gerekmektedir. Bu çalışmada bir kiriş ile birleştirilmiş iki ve üç plaka için etkileşim kayıp faktörleri çıkarılmıştır. Yayınlarda bu faktörler için verilen basit denklemler yerine, bu çalışmada elde edilen ifadeler kullanılmıştır. Ara bağlantı elemanı doğrusal kütle, Euler kirişi, ikili ve üçlü etkileşimli açık kesit kiriş olarak modellenmiştir. Plaka Kirchoff plaka olarak modellenmiştir. Genel İEA yaklaşımı ara kirişi ayrı bir altsistem olarak modellemektir. Bu çalışmada kiriş ayrı bir altsistem değil, bağlantının karakteristiği olarak alınmış ve etkileşim kayıp faktörlerini hesaplamak için kullanılmıştır. Etkileşim kayıp faktörlerinin sistem parametrelerine duyarlılığı tüm modelleme tipleri için yapılmıştır. VISayısal olarak hesaplanan güç girdisi ve etkileşim kayıp faktörleri, altsistem enerjilerini İEA ile hesaplamada kullanılmıştır. Son plakayı ilkine bağlayıp kapalı bir sistem oluşturularak uçak gövde yapısı simüle edilmiştir. Ayrıca akustik hacim eklenmiş ve taban yapısı da bir plaka ile modellenmiştir. Değişik modelleme tiplerinin sonuçlara etkisi gösterilmiştir. Parametreleri bu çalışmada verildiği şekilde almanın, İEA metodunun verimliliğini arttırdığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF HIGH FREQUENCY BEHAVIOR OF PLATE AND BEAM STRUCTURES BY STATISTICAL ENERGY ANALYSIS METHOD YILMAZEL, Canan Ph.D., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr.Y. Samim ÜNLÜSOY June 2004, 179 pages Statistical Energy Analysis (SEA) is one of the methods in literature to estimate high frequency vibrations. The inputs required for the SEA power balance equations are damping and coupling loss factors, input powers to the subsystems. In this study, the coupling loss factors are derived for two and three plates joined with a stiffener system. Simple formulas given in the literature for coupling loss factors of basic junctions are not used and the factors are calculated from the expressions derived in this study. The stiffener is modelled as line mass, Euler beam, and open section channel having double and triple coupling. Plate is modelled as Kirchoff plate. In the classical SEA approach the joint beam is modelled as another subsystem. In this study, the beam is not a separate subsystem but is used as the characteristics of the joint and to calculate the coupling loss factor between coupled plates. Sensitivity of coupling loss factors to system parameters is studied for different beam approaches. IVThe derived coupling loss factors and input powers are used to calculate the subsystem energies by SEA. The last plate is joined to the first one to simulate the fuselage structure. A plate representing floor structure and acoustic volume are also added. The different modelling types are assessed by applying pressure wave excitation. It is shown that deriving the parameters as given in this study increases the efficiency of the SEA method.