Assessment of degradation mechanism and stability of a cut slope in jointed and sheared limestone along Anakara-Eskişehir E90 highway
Ankara-Eskişehir E90 karayolu üzerindeki çatlaklı ve makaslanmış kireçtaşında açılan şevin duraylılık ve degradasyon mekanizmasının belirlenmesi
- Tez No: 153232
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. TAMER TOPAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Şev duraylılığı, degradation, GIS, kireçtaşı, Ankara, Slope stability, degradation, GIS, limestone, Ankara
 - Yıl: 2004
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 148
Özet
oz ANKARA-ESKIŞEHIR E90 KARAYOLU ÜZERİNDEKİ ÇATLAKLI VE MAKASLANMIŞ KİREÇTAŞINDA AÇILAN ŞEVİN DURAYLILIK VE DEGRADASYON MEKANİZMASININ BELİRLENMESİ Oztekin, Burak Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Tamer Topal Aralık 2004, 128 sayfa Ankara'nın hızlı büyüyen nüfusu ve trafik yoğunluğu nedeniyle, var olan bazı karayollarının genişletilmesi gerekmektedir. Bu yollardan biri olan Ankara-Eskişehir (E-90) karayolu yüksek nüfuslu yerleşim yerlerini şehir merkezine bağlar. Yol genişletme sırasında, karayolu güzergahı boyunca çok sayıda yol yarması oluşturulmuştur. Bununla beraber çok çatlaklı, kıvrımlı ve makaslanmış kireçtaşı içinde açılan yol yarması boyunca küçük boyutlu kaya düşmesi ve kaya dökülmesi gibi şev duraysızlığı problemleri oluşmuştur. Bu durum, şevde yer yer şev degradasyona (gerilemesine) neden olmuştur. Şevin açısı 71° ile 84° arasında değişmekte olup, şevde çok sayıda makaslama zonu yer almaktadır Bu çalışmada, dökülme bölgeleri ve önemli olduğu düşünülen çeşitli parametrelerin (blok boyutu, nokta yükleme dayanım indeksi, bozunma, makaslama zonu ve günlenme zonu) ilişkisi, gelecekte zamanla gelişebilecek dökülme bölgelerinin alansal dağılımını tahmin edebilmek için, GIS tabanlı istatistiksel analizlerle incelenmiştir. Çakıştırma analizleri sırasında, TNT- MIPS bilgisayar programı yardımıyla istatistiksel indeks ve ağırlık faktörü yöntemleri kullanılmıştır. Her iki yöntem sonucunda elde edilen veriler,yöntemlerin güvenilirliklerinin kontrolü ve gelecekte oluşabilecek olası dökülme bölgelerinin belirlenmesine yönelik olarak arazi gözlemleri ile karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir. Bunlara ek olarak, kütle yenilmesi türündeki muhtemel duraysızlıkları belirleyebilmek için limit denge analizleri yapılmıştır. Yapılan çakıştırma analizleri ile gelecekte bazı dökülmelerin olabileceği riskli bölgeler belirlenmiştir. Öte yandan, Basitleştirilmiş Bishop yöntemi kullanılarak kaya kütlesinde yapılan limit denge analizinde, bir zon dışında incelenen yol yarması için herhangi bir kütle yenilmesi beklenmemektedir. Bu bölgeler için çelik hasır, şatkrit, topuk desteği ve beton bariyer bloklardan yada bariyer çitlerden oluşan koruma yöntemleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT OF DEGRADATION MECHANISM AND STABILITY OF A CUT SLOPE IN JOINTED AND SHEARED LIMESTONE ALONG ANKÂRA- ESKİŞEHİR E90 HIGHWAY Öztekin, Burak M.S., Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tamer Topal December 2004, 128 pages Due to rapidly growing population of Ankara city (Turkey) and traffic load, it is required to widen some of the existing highways. One of them is Ankara-Eskişehir (E-90) highway that connects highly populated areas to the city center. During widening, several cut slopes were formed along the highway route. However, some instability problems such as small-sized rock falls and rock detachments have occurred along a cut slope in highly jointed, folded and sheared limestone. They caused local degradation of the cut slope. The cut slope has a slope angle varying from 71° to 84° and contains several shear zones. In this study, the relationships between the existing detachment zones and various parameters (e.g. block size, point load strength index, weathering, shear zone, daylight zone) considered to be important for slope instability were investigated using GIS-based statistical landslide susceptibility analyses in order to predict the further aerial extension of the detachment zones with time. During the overlay analyses, statistical index and weighting factor methods were used by means of TNT-MIPS software. The outcomes of the analyses using both methods are compared andevaluated together with the field observations to check the reliability of the methods and to assess the detachment zones that may develop in the future. Additionally, limit equilibrium analyses were also carried out for the determination of the possible large scale mass failures. The overlay analyses indicate some risky zones where detachments are likely to occur in the future. On the other hand, the limit equilibrium analysis of the rock mass using Bishop simplified method shows that except one section no mass failure is expected in the cut slope. Suitable remediation measures which include the use of wire mesh, shotcrete, toe support, and concrete barrier blocks or catch/barrier fences are recommended for these zones.