Uncertainty assessment in reserv estimation of a naturally fractured reservior
Doğal çatlaklı bir rezervuarın rezerv tahmininde belirsizlik değerlendirmesi
- Tez No: 153251
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ GÜMRAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirsizlik, Olasılık, Monte Carlo Metodu, Olasılık Dağılımı Fonksiyonu, Kümülatif Olasılık Dağılımı, Matriks, Çatlak, Rezerv Tahmini, Hacimsel Metod vu, Uncertainty, Probability, Monte Carlo Method, Probability Density Function, Cumulative Probability Distribution, Matrix, Fracture, Reserve Estimation, Volumetric Method
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
oz DOĞAL ÇATLAKLI BİR REZERVUARIN REZERV TAHMİNİNDE BELİRSİZLİK DEĞERLENDİRMESİ ERİÇOK, Özlen Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Fevzi GÜMRAH December 2004, 169 sayfa Rezervuar performansı ve rezerv tahmini, mevcut teknolojiye bağlı olarak belirsizlik içeren birçok petrofizik parametreye dayalıdır. Uygun ve ekonomik bir saha geliştirme için bu parametreler belirsizlik düzeyleri ve olası veri aralıkları göz önüne alınarak saptanmalıdır. Bir sahanın orjinal yerinde petrol miktarının (OOIP) tahmininde belirsizlik değerlendirmesinin uygulanması için çalışmak üzere doğal çatlaklı karbonat bir saha olan Field-A seçilmiştir. Saha bilgileri, saha genelinde kuyuların sondajı ve test edilmesiyle sağlanabildiğinden, tüm sahada sondaj yapmanın imkansızlığı sebebiyle rezervuar parametrelerinin gerçek değer aralıklarında belirsizlik ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma, rezerv tahminindeki belirsiz değişkenlerin olasılık dağılımlarını tanımlamak ve olası rezerv miktarım Monte Carlo simülasyonu metoduyla ölçmek üzerinedir. İstatistiksel rezerv tahmini bir sahanın olası tüm yerinde petrol miktarım vermektedir. Sonuçlar olasılık ihtimallerine göre özet olarak P10, P50 ve P90 rezervleri olarak verilmiştir. viÇalışmada, Türkiye'nin güneydoğusunda bulunan Field-A rezervi istatistiksel metotlarla üç üretim zonu için tahmin edilmiştir; Karaboğaz Formasyonu, Karababa Formasyonunun Kbb-C Üyesi ve Derdere Formasyonu. Petrofizik parametrelerin olasılık dağılım fonksiyonları hacimsel rezerv tahmini metoduna girdi olarak değerlendirilmiş ve olası rezervler Monte Carlo metodunun uygulanması için @Risk programı kullanılarak hesaplanmıştır. Simülasyon sonuçlan, P50 rezerv tahminine göre Field- A'nın Karaboğaz Formasyonu matriksinde 11.2 MMstb ve çatlağında 2.0 MMstb, Kbb-C Üyesi matriksinde 15.7 ve çatlağında 3.7 MMstb ve Derdere Formasyonu matriksinde 10.6 MMstb ve çatlağında 1.6 MMstb yerinde petrol olduğunu göstermiştir. Girdilerin duyarlılık analizi, matriks gözenekliliği, net kalınlık ve çatlak gözeneliliğinin Karaboğaz Formasyonu ve Kbb-C Üyesinde önemli, Derdere Formasyonu rezervinde ise matriks su doymuşluğu ve çatlak gözenekliliğinin önemli olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UNCERTAINTY ASSESSMENT IN RESERVE ESTIMATION OF A NATURALLY FRACTURED RESERVOIR ERİÇOK, Özlen M.S., Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor : Prof. Dr. Fevzi GÜMRAH December 2004, 169 pages Reservoir performance prediction and reserve estimation depend on various petrophysical parameters which have uncertainties due to available technology. For a proper and economical field development, these parameters must be determined by taking into consideration their uncertainty level and probable data ranges. For implementing uncertainty assessment on estimation of original oil in place (OOIP) of a field, a naturally fractured carbonate field, Field-A, is chosen to work with. Since field information is obtained by drilling and testing wells throughout the field, uncertainty in true ranges of reservoir parameters evolve due to impossibility of drilling every location on an area. This study is based on defining the probability distribution of uncertain variables in reserve estimation and evaluating probable reserve amount by using Monte Carlo simulation method. Probabilistic reserve estimation gives the whole range of probable IVoriginal oil in place amount of a field. The results are given by their likelyhood of occurance as P10, P50 and P90 reserves in summary. In the study, Field-A reserves at Southeast of Turkey are estimated by probabilistic methods for three producing zones; Karabogaz Formation, Kbb-C Member of Karababa formation and Derdere Formation. Probability density function of petrophysical parameters are evaluated as inputs in volumetric reserve estimation method and probable reserves are calculated by @Risk software program that is used for implementing Monte Carlo method. Outcomes of the simulation showed that Field-A has P50 reserves as 11.2 MMstb in matrix and 2.0 MMstb in fracture of Karabogaz Formation, 15.7 MMstb in matrix and 3.7 MMstb in fracture of Kbb-C Member and 10.6 MMstb in matrix and 1.6 MMstb in fracture of Derdere Formation. Sensitivity analysis of the inputs showed that matrix porosity, net thickness and fracture porosity are significant in Karabogaz Formation and Kbb-C Member reserve estimation while water saturation and fracture porosity are most significant in estimation of Derdere Formation reserves.