Fatigue life calculation by rainflow cycle counting method
Yağmurakışı döngü sayma yöntemi ile yorulma ömrünün hesaplanması
- Tez No: 153258
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: yorulma, dinamik birim uzama ölçümü, yağmurakışı döngü sayımı, Palmgren-Miner kuralı vıı, fatigue, dynamic strain measurement, rainflow cycle counting, Palmgren-Miner rule
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
oz YAGMURAKIŞI DONGU SAYMA YÖNTEMİ İLE YORULMA ÖMRÜNÜN HESAPLANMASI ARIDURU, Seçil Y. Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Mehmet ÇALIŞKAN Aralık 2004, 119 sayfa Bu çalışmada, bir kenarından sabitlenmiş, belirli bir yük altında, yan çentiği bulunan alüminyum profilin yorulma ömrü incelenmiştir. Serbest kiriş alüminyum profilin deneysel gerilme analizi sonuçlan, tek eksen uzama teli kullanılarak sunulmuştur. Gerilme yoğunluğunun olduğu test biriminin kritik noktasına uzama teli yapıştırılmıştır. Rassal titreşim testi altmda olan serbest kiriş alüminyum profilinin, ömür profil benzeşimini incelemek için gerilme ölçümü yapılmıştır. Test edilen birimin yorulma analizi, zaman ve frekans alanlarında incelenmiştir. Zaman alanında yağmuakışı döngü sayımı, girdi olarak zaman aralığı alınarak yapılmıştır. Zaman aralığından döngü sayısı bulunmuştur. Frekans alanında, gerilme verisinden güç spektrum yoğunluğu fonksiyon kestirimleri, 1000 Hz'de örneklenen kazanılmış gerilme verisinden elde edilmişitir. Dirlik' in deneysel anlatımından olasılık yoğunluk fonksiyon kestirimini bulmak için, güç spektrum yoğunluğu hesaplarından elde edilen alanlar kullanılmıştır. Zaman ve frekans alanlarından toplam döngü sayılan bulunduktan sonra, birikimsel hasar vıkuramlardan biri olan Palmgren-Miner kuralı, yorulma ömrünü tahmin etmek için kullanılmıştır. Yorulma ömrü tahmini üzerine yapılan çalışmaların sonuçlan, her iki alanda karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada, frekans alanı yaklaşımı, biraz daha güvenli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FATIGUE LIFE CALCULATION BY RATNFLOW CYCLE COUNTING METHOD ARIDURU, Seçil M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mehmet ÇALIŞKAN December 2004, 119 pages In this thesis, fatigue life of a cantilever aluminum plate with a side notch under certain loading conditions is analyzed. Results of experimental stress analysis of the cantilever aluminum plate by using a uniaxial strain gage are presented. The strain gage is glued on a critical point at the specimen where stress concentration exists. Strain measurement is performed on the base-excited cantilever beam under random vibration test in order to examine the life profile simulation. The fatigue analysis of the test specimen is carried out in both time and frequency domains. Rainflow cycle counting in time domain is examined by taking the time history of load as an input. Number of cycles is determined from the time history. In frequency domain analysis, power spectral density function estimates of normal stress are obtained from the acquired strain data sampled at 1000 Hz. The moments of the power spectral density estimates are used to find the probability density function estimate from Dirlik' s empirical expression. After the total IVnumber of cycles in both time and frequency domain approaches are found, Palmgren-Miner rule, cumulative damage theory, is used to estimate the fatigue life. Results of fatigue life estimation study in both domains are comparatively evaluated. Frequency domain approach is found to provide a marginally safer prediction tool in this study.