Inverse problems for parabolic equations
Parabolik denklemlerde ters problemler
  1. Tez No: 153268
  2. Yazar: ARZU BAYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKAY ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: ters problem, parabolik kısmi diferansiyel denklem, integral denklemleri, inverse problem, partial differential equation of parabolic type, inte gral equation IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz parabolik denklemlerde ters problemler BAYSAL Arzu Yüksek Lisans, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Okay ÇELEBİ Kasım 2004, 85 sayfa Bu tezde, bölgenin sınırında çevreyle konvektif ısı alışverişi olan ters problemin sınır koşulundaki bilinmeyen fonksiyonun bulunmasını inceliyoruz. Böl genin sıcaklığıyla beraber, çevrenin sıcaklığım (Problem I ve III) veya sınırın dış emisyon katsayısını (Problem II ve IV) bulmaya çalışıyoruz. Ek bir bilgi I. ve II. Problemlerde zaman aralığı üzerinde, III. ve IV. Problemlerde bölgenin sının üzerinde veriliyor. Eğer ters problemin çözümü varsa, bölgenin her yerinde ve her zaman için sıcaklık bulunabilir. Tez altı bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde ters problemlerin tanımı ve uygulama alanları veriliyor ve tezde inceleyeceğimiz dört ters problemin tanımları belirtiliyor. ikinci bölümde bu dört ters probleme ait olan direkt problem hakkında sonuçlara ulaşabilmek için kullanacağımız bazı tanım ve teoremleri belirtiyor ve direkt problemle ilgili sonuçlan elde ediyoruz. Üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı bölümlerde sırasıyla Problem I, II,111 ve IV ü inceliyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVERSE PROBLEMS FOR PARABOLIC EQUATIONS BAYSAL Arzu M.Sc, Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. A. Okay ÇELEBİ November 2004, 85 pages In this thesis, we study inverse problems of restoration of the unknown func tion in a boundary condition, where on the boundary of the domain there is a convective heat exchange with the environment. Besides the temperature of the domain, we seek either the temperature of the environment in Problem I and II, or the coefficient of external boundary heat emission in Problem III and IV. An additional information is given, which is the overdetermination condition, either on the boundary of the domain (in Problem III and IV) or on a time interval (in Problem I and II). If solution of inverse problem exists, then the temperature can be defined everywhere on the domain at all instants. The thesis consists of six chapters. In the first chapter, there is the intro duction where the definition and applications of inverse problems are given and definition of the four inverse problems, that we will analyze in this thesis, are stated. In the second chapter, some definitions and theorems which we will use to obtain some conclusions about the corresponding direct problem of our four inverse problems arc stated, and the conclusions about direct problem are ob tained. In the third, fourth, fifth and sixth chapters we have the analysis of inverse problems I, II, III and IV, respectively.