Seismic strengthening of masonry infilled reinforced concerete frames with precast concrete panels
Dolgulu betonarme çerçevelerin önüretimli beton panellerle depreme karşı güçlendirilmesi
  1. Tez No: 153267
  2. Yazar: MELİH SÜSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL TANKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Earthquake, Repair and Strengthening, Lateral Stiffness, Shear Wall, Reinforced Concrete Infill, Prefabricated Panel, Panel Connection. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
oz DOLGULU BETONARME ÇERÇEVELERİN ONURETİMLİ BETON PANELLERLE DEPREME KARŞI GÜÇLENDİRİLMESİ SÜSOY, Melih Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Tuğrul Tankut Aralık 2004, 140 sayfa Türkiye topraklarının %90'ından fazlası dünyanın en aktif sismik bölgelerinden birinin üzerinde bulunmaktadır. Hasar verici depremler sıklıkla olmakta ve ülke ekonomisi ve insan hayatı için de ağır kayıplara yol açmaktadır. Maalesef, Türkiye'deki binaların çoğu yeterli deprem dayanımına sahip değildir. En çok gözlenen sorunlar hatalı sistem seçimi, yetersiz yanal rijitlik, yanlış detaylandırma, zayıf malzeme kalitesi ve yapım sürecinde rastlanan hatalardır, betonarme dolgu kullanarak güçlendirme büyük miktarda inşaat işi gerektirmektedir ve oldukça zaman alır. Diğer taraftan, önüretimli panel dolgular kullanmak, yapının boşaltılmasını gerektirmeyen, daha ekonomik, çabuk ve kolay bir teknik olarak tercih edilebilir. Bu deneysel çalışmanın amacı farklı panel ve bağlantı tipleri deneyerek önüretimli beton panel dolgularla güçlendirilmiş betonarme çerçeveli yapıların sismik davranışlarını sekiz adet tek katlı tek açıklıklı çerçeve eleman üzerinde incelemektir. Anahtar Kelimeler : Deprem, Onarım ve Güçlendirme, Yatay Rijitlik, Perde Duvar, Betonarme Dolgu Duvar, Önüretimli Panel, Panel Bağlantısı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEISMIC STRENGTHENING OF MASONRY INFILLED R/C FRAMES WITH PRECAST CONCRETE PANEL INFILLS SÜSOY, Melih M.Sc, Department of Civil Engineering Thesis Supervisor: Prof. Dr. Tuğrul Tankut December 2004, 140 pages Over 90% of the land area of Turkey lies over one of the most active seismic zones in the world. Hazardous earthquakes frequently occur and cause heavy damage to the economy of the country as well as human lives. Unfortunately, the majority of buildings in Turkey do not have enough seismic resistance capacity. The most commonly observed problems are faulty system configuration, insufficient lateral stiffness, improper detailing, poor material quality and mistakes during construction. Strengthening of R/C framed structures by using cast-in-place R/C infills leads to a huge construction work and is time- consuming. On the other hand, using prefabricated panel infills can be preferred as a more feasible, rapid and easy technique during which the structure can remain operational. The aim of this experimental study is to observe the seismic behavior of R/C frames strengthened by precast concrete panel infills by testing different types of panel and connection designs in eight single-story single-bay reinforced concrete frame specimens.