Determination of dry deposition fulex of trace elements in a urban atmosfere
Şehir atmosferinde eser elementlerin kuru çökelme akılarının belirlenmesi
- Tez No: 153269
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Eser element, kar, şehir atmosferi, kuru çökelme, çökelme akısı, Trace metals, snow, urban atmosphere, dry deposition, deposition flux. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz ŞEHİR ATMOSFERİNDE ESER ELEMENTLERİN KURU ÇÖKELME AKILARININ BELİRLENMESİ ÖNAL, Gülay Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semra G. TUNCEL Eylül 2004, 102 Sayfa Bu çalışma kapsamında, şehir atmosferinde bulunan metallerin kuru çökelmeleri Ankara şehrinde alıcı yüzey olarak kar kullanılmak suretiyle incelenmiştir. İki örnekleme planlanarak kuru çökelme yoluyla biriken 13 elementin; (H+, Na, K, Al, Mg, Fe, V, Cd, Cr, Cu, Pb, Zn, Ni) miktarları belirlenmeye çalışılmıştır. Bunun için yapılan ilk örneklemede 2001 yılının Ocak ayında ağır bir kar yağışından sonra 4 noktadan önceden belirlenmiş örnekleme prosedürüne göre örnek alınmak suretiyle kar içeriğinin zemin değeri belirlenmiştir. On iki gün sonra yapılan ikinci örneklemede ise 54 noktadan örnek toplanmıştır. Tüm örnekler filtre edilmiş ve özütlenerek çözünür ve çözünmez kısımların ayrı ayrı incelenmesi amacıyla iki bölüme ayrılmıştır. Kardaki zamana bağlı değişiklikler, karın kuru çökelme analizleri için uygun bir yüzey olduğunu ve çok yönlü bilgi sağlayabildiğini göstermiştir. Bölgesel kirlilik dağılımlarının incelenebilmesi amacıyla şehrin kirlilik haritaları Mapinfo programı yardımıyla çizilmiştir. Faktör analizi uygulanarak bu elementler için başta trafik, toprak ve yanma olmak üzere toplam beş kaynak belirlenmiştir. Zenginleştirme faktörü hesaplamaları ise şehir atmosferini büyük oranda etkileyen insan faaliyetlerini içeren kaynakları işaret ederek Ni, Ca, Pb, Zn, Ni, Cu ve Cd elementlerinin yüksek oranda zenginleştiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF DRY DEPOSITION FLUXES OF TRACE ELEMENTS IN AN URBAN ATMOSPHERE ÖNAL, Gülay M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Semra G. TUNCEL September 2004, 102 Pages In this work, dry deposition of metals is investigated in an urban area; city of Ankara using snow as a surrogate surface. Two sampling campaigns were conducted to determine dry deposited amount of 13 species namely; H+, Na, K, Al, Mg, Fe, V, Cd, Cr, Cu, Pb, Zn, Ni. First sampling was performed after a major snow fall in Ankara in January 2001, from 4 points according to a predetermined sampling procedure in order to assess background composition of snow. After 12 days, snow samples were collected from 54 points. All samples are filtered, digested and divided into two aliquots in order to investigate soluble and insoluble fractions separately. Temporal changes of snow showed that snow is a good surrogate surface for dry deposition of metals and provide multifunctional informative data. Pollution maps of the city are drawn using Mapinfo software to investigate spatial pollution distributions. Factor analysis are applied and five main factors for these elements are found, indicating three main sources as traffic, soil and combustion. Enrichment factor calculations showed that Ni, Ca, Pb, Zn, Ni, Cu and Cd are highly enriched pointing out the anthropogenic sources affecting the city atmosphere drastically.