Operational fixed job scheduling problem
Operasyonel sabit iş çizelgelemesi problemi
  1. Tez No: 153294
  2. Yazar: DENİZ TÜRSEL ELİİYİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AZİZOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sabit İş Çizelgelemesi, Çalışma Zamanı Kısıtlan, Yaygınlık Zamanı Kısıtlan, Makine Bağımlı İş Ağırlıklar, İşleyebilirlik Kısıtlan, Fixed Job Scheduling, Working Time Constraints, Spread Time Constraints, Machine Dependent Job Weights, Eligibility Constraints. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZ OPERASYONEL SABİT İŞ ÇİZELGELEMESİ PROBLEMİ Türsel Eliiyi, Deniz Doktora, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Meral Azizoğlu Eylül 2004, 149 sayfa Bu çalışmada özdeş paralel makinelerde Operasyonel Sabit İş Çizelgelemesi Problemi ele alınmıştır. Problem, geliş ve teslim zamanlan sabit işler kümesi içinden, proses edilecek iş kümesinin toplam ağırlığı maksimize edilecek şekilde seçilmesidir. Problem, çalışma zamanı kısıtlan, yaygınlık zamanı kısıtlan ve makine bağımlı iş ağırlıkları olmak üzere üç ayrı ortamda ele alınmıştır. İşleyebilirlik kısıtlı problemin, belirtilen son ortamın özel bir durumu olduğu gösterilmiştir. Çalışmada tüm problemlerin karmaşıklık statüleri saptanmış, hepsinin NP-zor olduğu gösterilmiş, ve her bir problem için polinom zamanda çözülebilir özel durumlar belirlenmiştir. Tüm problemler için, problem boyutunu azaltma mekanizmalarından ve verimli alt ve üst sınır algoritmalarından yararlanan Dal ve Sınır algoritmalar geliştirilmiştir. Deneysel sonuçlanınız algoritmaların 100 işe kadar olan problemleri makul zamanlarda optimal olarak çözebildiğim göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPERATIONAL FIXED JOB SCHEDULING PROBLEM Türsel Eliiyi, Deniz Ph.D., Department of Industrial Engineering Supervisor : Prof. Dr. Meral Azizoğlu September 2004, 149 pages In this study, we consider the Operational Fixed Job Scheduling Problem on identical parallel machines. The problem is to select a subset of jobs for processing among a set of available jobs with fixed arrival times and deadlines, so as to maximize the total weight. We analyze the problem under three environments: Working time constraints, Spread time constraints, and Machine dependent job weights. We show that machine eligibility constraints appear as a special case of the last environment. We settle the complexity status of all problems, and show that they are NP-hard in the strong sense and have several polynomially solvable special structures. For all problems, we propose branch and bound algorithms that employ powerful reduction mechanisms and efficient lower and upper bounds. The results of our computational runs reveal that, the algorithms return optimal solutions for problem instances with up to 100 jobs in reasonable solution times.