Rare Z decays and noncommutative theories
Nadir Z bozunumları ve komutatif olmayan teoriler
- Tez No: 153295
- Danışmanlar: PROF. DR. TAKHMOSİB ALİEV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Komutatif olmayan teoriler, Z bozunumlari, Noncommutative theories, Z Decays IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz NADİR Z BOZUNUMLARI VE KOMUTATİF OLMAYAN TEORİ LER Yüce, Cem Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tahmasib Aliev Haziran 2004, 79 sayfa. Z bozonlannın leptonik bozunumları standard model parametrelerinin tahmin leri ve geliştirilmesi ayısından bozunumların önemli bir sınıfını oluşturur. Yeni nesil hızlandırıcılar, yılda 108 den fazla Z bozonu üretecektir. Bununla birlikte, standard modelin ağaç seviyesinde olmayan Z bozonlannın nadir bozunum larının analizi mümkün gözükmektedir. Üstelik, bu nadir bozunumlar stan dard model ötesi yeni fizik için oldukça hassastır. Yeni fizik için muhtemel bir kaynak komutatif olmayan teorilerdir. Komuta tif olmayan teoriler standard modelde yasaklanan yeni etkileşimler se bebiyle zengin fenomolojik bit yapiya sahiptir. Bu tezde, Z - > vüj bozunumunu komutatif olmayan standard modelde in celedik. Bozunum sabitinin komutatif olmayan büyüklük parametresi A ve elektrik ve manyetik alanlariııi tarifieyen Co; and C,j parametrelerine olan lıasasiyetini çalıştık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RARE Z DECAYS AND NONCOMMUTATIVE THEORIES Yüce, Cem Ph.D., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Tahmasib Aliev June 2004, 79 pages. Leptonic decay modes of Z-boson constitute one of the important class of the decays for checking predictions and improving parameters of the standard model. In next generation of the accelerators, it will be produced more than 108 Z-boson pear year. Therefore, It appears real possibility to analyze the rare decays of Z, which are absent at tree level in standard model. Moreover, the rare decays are quite sensitive to the existence of new physics beyond the standard model. One of the possible source for the new physics is noncommu- tat ive theories (NC). Noncommutative theories have rich phenomenological implications due to the appearance of new interactions, which are forbidden in standard model. In this thesis, we examine the Z - > uP'y decay in noncommutative standard model. We study the sensitivity of the decay width on the noncommutative scale parameter A and parameters C0i and Cy, which defines the direction of background electric and magnetic fields.