Earthquake performance of un-stiffened thin steel plate shear walls
Narin çelik perde duvarlı çerçevelerin deprem davranışının incelenmesi
  1. Tez No: 153307
  2. Yazar: OSMAN FUAT MÖREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik Yapılar, Yatay Yükleme, Narin Çelik Perde Duvarlı Çerçeveler, Malzemeden Kaynaklanan Doğrusal Olmayan Davranış. VI, Steel Structures, Lateral Loading, Un-stiffened Thin Steel Plate Shear Walls, Material Nonlinearity. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
öz NARİN ÇELİK PERDE DUVARLI ÇERÇEVELERİN DEPREM DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Mörel, Osman Fuat Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Çetin Yılmaz Ocak 2004, 186 pages Bu tezde, narin çelik panellerle güçlendirilmiş iki boyutlu çelik çerçeveler incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, narin çelik perde duvarlı çerçevelerin yapısal analizinde kullanılan çubuk model tekniği incelenmiştir. Çelik panellerin matematik modellenmesinde kullanılan çubuk elemanı sayısının ve bu elemanların eğilim açısının narin çelik perde duvarlı çerçevelerin yatay yüklere karşı tepkilerine olan etkileri bu bölümde araştırılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, çeşitli konfigürasyonlarda ki narin çelik perde duvarlı çerçevelerin yatay yüklere karşı tepkileri incelenmiştir. Levha narinliğinin, çelik çerçeve rij itliğinin ve kiriş-kolon bağlantı tipinin narin çelik perde duvarlı çerçevelerin yatay yüklere karşı tepkilerine olan etkileri bu bölümde incelenmiştir. Çalışmanın her iki bölümünde de narin çelik perde duvarlı çerçevelerin doğrusal olmayan yapısal analizleri SAP2000 yapısal analiz programıyla gerçekleştirilmiştir.Narin çelik perde duvarlı çerçevelerin tarihsel gelişimi, teorisi, avantaj lan ve bu sistemler için gerekli koşullar bu tezde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EARTHQUAKE PERFORMANCE OF UN-STIFFENED THIN STEEL PLATE SHEAR WALLS Mörel, Osman Fuat M.S., Department of Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. Çetin Yılmaz January 2004, 186 pages In this study two dimensional steel frames, reinforced with un-stiffened thin steel panels, are investigated. In the first part of the study, the strip model, a method for analyzing un-stiffened thin steel plate shear walls, was investigated. Sensitivity studies to investigate the influence of the number of strip members to be used to in the strip model and their angle of inclination were conducted. In the second part, responses of various un-stiffened steel plate shear wall systems to lateral loads were investigated. The influences of three major parameters were studied. These are the beam-to-column connection type, the boundary frame stiffness and the plate slenderness ratio (the ratio of the centerline column spacing to the thickness of the plate). mIn both parts nonlinear pushover analysis were performed with S AP2000 structural analysis program. In this study, the history of development, theory and advantages of un-stiffened thin steel plate shear walls and recommendations for this lateral load resisting system are presented.