Development of a computer program for optimum design of diversion weirs
Regülatörlerin optimum tasarımına yönelik bir bilgisayar programı geliştirme
- Tez No: 153306
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH YANMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Regülatör, Yandan Alışlı Priz, Bilgisayar Destekli Tasarım, Diversion weir, Sidewise Intake, Computer Aided Design. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 332
Özet
oz REGÜLATÖRLERİN OPTIMUM TASARIMINA YÖNELİK BİR BİLGİSAYAR PROGRAMI GELİŞTİRME Turan, Kamil Hakan Yüksek Lisans, înşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmam : Prof. Dr. A. Melih Yanmaz Eylül 2004, 313 sayfa Regülatör, sulama, elektrik enerjisi üretimi, vb. amaçlarla akarsu seviyesini kabartarak akarsudan istenen miktarda suyun alınmasını sağlayan, akarsu üzerine inşaa edilen bir çevirme yapısıdır. Yandan alışlı regülatörler ova akarsularında sıkça kullanılmaktadır. Yandan alışlı regülatörler, değişik amaçlar için tasarlanan bir çok yapısal parçadan meydana gelmektedir. Bu tezde, yandan alışlı bir regülatörün optimum tasarımına yönelik, Visual Basic.Net programlama dilinde yazılmış WINDWEIR adlı, Windows işletim sistemi allında çalışan, görsel, kullanımı kolay bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Program, regülatörün her bir parçasının bütün boyutlarını ve tüm yapının toplam maliyetini belirlemekte ve yapının denge analizini yapmaktadır. Bu bilgisayar programı ayrıca, hızlı ardışık denemelerle bir tasarım mühendisinin değişik seçenekler arasından optimum çözüme ulaşabilmesi için yapının çeşitli boyutlarını güvenlik ve ekonomi açılarından değerlendirmesine olanak sağlayacak esnekliktedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A COMPUTER PROGRAM FOR OPTIMUM DESIGN OF DIVERSION WEIRS Turan, Kamil Hakan M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Melih Yanmaz September 2004, 313 pages A diversion weir is a headwork facility built across a river to raise the water level and to divert water for various purposes, such as irrigation, hydropower generation, etc. Diversion weirs with sidewise intakes are widely used in plain rivers. They are composed of many structural components which are designed for different purposes. In this thesis, a Windows-based, visual, user friendly program named WINDWEIR was developed in Visual Basic.NET programming language for the optimum design of a diversion weir with sidewise intake. It determines the overall dimensions of each of the components of the diversion weir and the total cost of the whole structure. It also performs stability analysis. It is such a flexible computer program that a design engineer can assess various dimensions of the structure from viewpoints of safety and economy by performing quick successive test runs to achieve an optimum solution among various alternatives.