Comparison of performance of switched reluctance motors, induction motors and permanent magnet DC motors
Anahtarlamalı relüktans motorların, asenkron motorların ve sabit mıknatıslı DC motorların performans karşılaştırması
- Tez No: 153317
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM ÜÇTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: permanent magnet motor, induction motor, switched reluctance motor, torque density, performance comparison IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
oz ANAHTARLAMALI RELÜKTANS MOTORLARIN, ASENKRON MOTORLARIN VE SABİT MIKNATISLI DC MOTORLARIN PERFORMANS KARŞILAŞTIRMASI KARACAN, Cüneyt Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Yıldırım ÜÇTUĞ Nisan 2004, 126 sayfa Elektrik enerjisinin büyük bir kısmı elektrik motorları tarafından tüketildiği için, elektrik enerjisinin olabildiğince verimli kullanılması gerekmektedir. Bu çalışma boyunca, dört farklı motor (asenkron motor, sabit mıknatıslı radial akılı DC motor, sabit mıknatıslı eksenel akılı DC motor, anahtarlamalı relüktans motor) incelenmiş ve hacim başına tork ve hız performansları karşılaştırmıştır. Her bir motor için hacim başına tork denklemleri manyetik akı yoğunluğu ve elektriksel yükleme gibi büyüklükîüklerle iiişkilendirilmiş ve hız performansları da geniş bir hız aralığına sahip olan çamaşır makinası uygulaması gözönüne alınarak karalaştırılmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada dört farklı motor için hacim başına tork değerleri ve hız performansları elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler; mıknatıslı motor, asenkron motor, relüktans motorları, performans karşılaştırması, tork yoğunluğu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF PERFORMANCE OF SWITCHED RELUCTANCE MOTORS, INDUCTION MOTORS AND PERMANENT MAGNET DC MOTORS KARACAN, Cüneyt M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yıldırım ÜÇTU? April 2004, 126 pages Since most of the electrical energy is consumed by the electrical motors, it is necessary to use the electrical energy as efficient as possible. Throughout this study four different types of motors (induction motor, permanent magnet radial flux DC motor, permanent magnet axial flux DC motor, switched reluctance motor) are considered and compared based on their torque per unit volume and speed performance comparison. Torque per unit volume equations are obtained for each of the motor, related to quantities such as magnetic flux density and electric loading and the speed performances are compared by using a washing machine application, which has a wide speed range. As a result of this study torque per unit volume and speed performance of each of these four types of motors are obtained and motors of different types are evaluated due to their torque per motor volume, torque per ampere, efficiency and etc. over a wide speed range to have an idea about the applications of these motors. Ill