Lifetime analysis for wireless sensor networks
Telsiz algılayıcı ağların yaşam süresi analizi
  1. Tez No: 153316
  2. Yazar: BİLAL ÖĞÜNLÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CÜNEYT BAZLAMAÇCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Telsiz Algılayıcı Ağlar, Enerji Verimliliği, Ağ Yaşam Süresi, Ağ Simülasyonu, OMNeT++. VI, Wireless Sensor Networks, Energy Efficiency, Network Lifetime, Network Simulation, OMNeT++. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
öz TELSİZ ALGILAYICI AĞLARIN YAŞAM SÜRESİ ANALİZİ Öğünlü, Bilal Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Cüneyt F. Bazlamaçcı Ağustos 2004, 79 sayfa Algılayıcı teknolojileri, belli bir ortam ile ilgili bilgi toplama konusunda yaşamsal öneme sahiptir ve telsiz algılayıcı ağların kullanımı gün geçtikçe daha da yaygınlaşmaktadır. Bu ağlar, birtakım çevresel olayları gözlemek amacı ile sahaya yerleştirilmiş belli sayıdaki algılayıcı modülden oluşur. Bu tür enerji kısıtı bulunan ağlarda, enerji verimliliği konusu, algılayıcı modüllerdeki sınırlı batarya kapasitesi nedeni ile çözülmesi gereken temel bir problemdir. Bazı ağ tasarım parametreleri ağın yaşam süresi üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptirler. Bu parametreler, ağın kendi enerji kaynaklarım verimli olarak kullanmasını sağlayacak şekilde seçilmelidir. Bu tez, telsiz algılayıcı ağların yaşam süresi göz önüne alınarak ortaya konan belli dengelere göre seçilmesi gereken parametreler üzerinde yapılan bir çalışmayı içermektedir. Bu çalışmada, tüm bu dengeler, birçok kombinasyon göz önüne alınarak, detaylı bir şekilde incelenmiş ve açıklanmıştır. Bu amaca yönelik olarak, seçilen parametrelerin algılayıcı ağların yaşam süresi üzerine etkilerini inceleme konusuna yardımcı olacak özel bir simülasyon modeli tasarlanmış ve bu çalışmaya uygulanmıştır. Bir kesikli olay simülatörü olan OMNeT++, bahsi geçen bu algılayıcı ağlarının tasarlanması amacı ile bir çatı sunmaktadır. Sonuç olarak, ağın yaşam süresini uzatmak için, ağ parametrelerim optimum seçme durumunda olan tasarımcıya yol göstermede yardımcı olabilecek geniş sayıda sayısal testin sonuçları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LIFETIME ANALYSIS FOR WIRELESS SENSOR NETWORKS Öğünlü, Bilal M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Cüneyt F. Bazlamaçcı August 2004, 79 pages Sensor technologies are vital today in gathering information about certain environments and wireless sensor networks are getting more widespread use everyday. These networks are characterized by a number of sensor nodes deployed in the field for the observation of some phenomena. Due to the limited battery capacity in sensor nodes, energy efficiency is a major and challenging problem in such power- constrained networks. Some of the network design parameters have a direct impact on the network's lifetime. These parameters have to be chosen in such a way that the network use its energy resources efficiently. This thesis studies these parameters that should be selected according to certain trade off s with respect to the network's lifetime. In this work, these trade offs have been investigated and illustrated in detail in various combinations. To achieve this goal, a special simulation tool has been designed and implemented in this work that helps in analyzing the effects of the selected parameters on sensor network's lifetime. OMNeT++, a discrete event simulator, provides the framework for the sensor network simulator's development. Ultimately, results of extensive computational tests are presented, which may be helpful in guiding the sensor network designers in optimally selecting the network parameters for prolonged lifetime.