Computational fluid dynamics analysis of store separation
Harici yük ayrılmasının hesaplamalı akışkanlar dinamiği ile analizi
  1. Tez No: 153321
  2. Yazar: ÖZGÜR DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NAFİZ ALEMDAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: HAD, Harici Yük Ayrılması, Chimera, Üst Üste Binen Ağ Sistemi, CFD^FASTRAN. USAERO, Enler, Panel metodu, CFD, Store Separation, Chimera. Overset Grids, CFD-FASTRAN, USAFRO, Euler, Panel method
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZ HARİCİ YÜK AYRILMASININ HESAPLAMALI AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ İLE ANALİZİ Demir, H. Özgür Yüksek Lisans. Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nafiz Alemdaroğlu Ağustos 2004, 83 sayfa Bu çalışmada, iki farklı konfigürasyondan harici yük ayrılması problemi hesapla malı akışkanlar yöntemleri kullanılarak çözülmüştür. Sonuçların ekle edilmesinde iki farklı hesaplamalı akışkanlar dinamiği ticari yazılım paketi kullanılmıştır. Bunlar, CFD-FASTRAN Enler çözücüsü, ve zamana bağlı panel metodu ile birlikte entegral sınır tabaka yöntemini kullanan USAERO'dur. Jenerik kanat-pilon- harici yük konfigürasyomınım Mach 0.95 akış şartlarında hesaplanan yörünge sonuçlan, rüzgar tüneli test sonuçlan ile karşılaştırılmıştır. Ayrılma esnasındaki önemli değişimler, hesaplamalı akışkanlar dinamiği yöntemleri ile gözlenmiştir. Aynı konfıgürasyon, Mach 0.3 ve 0.G akış şartlarında zamana bağlı panel metoduve Euler çözümlerinin karşılaştırılmasında da kullanılmıştır. Yörünge üzerindeki temel değişimler birbirine benzer olup yanal ve boylamsal yöndeki yerdeğiştirmelerde farklılıklar görülmüştür. F-16 savaş uçağının kanadına ve tüm uçağa ait konfigürasyonlardan Mach 0.3 akış şartlarında ayrılan bir yakıt tankının izlediği yörünge, zamana bağlı panel metodu ile bulunmuştur. Uçak gövdesinin yakıt tankının ayrılmasına olan etkisi, yakıt tankı üzerine etkiyen sürükleme kuvve tinin azalması ve yanal kuvvetin artması yönündedir. Aynı ayrılma durumunda, yakıt tankının ayrılma sonrasındaki sapma ve yalpalama hareketlerinin yönlerinin de değiştiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTATIONAL FLUID DYNAMICS ANALYSIS OF STORE SEPARATION Demir, H. Özgür M.S., Department of Aerospace Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nafiz Alemdaroğlu August 2004, 83 pages In this thesis, store separation from two different configurations are solved us ing computational methods. Two different commercially available CFD codes; CFD-FASTRAN, an implicit Elder solver, and an unsteady panel method solver USAERO, coupled with integral boundary layer solution procedure are used for the present computations. The computational trajectory results are validated against the available experimental data of a generic wing-pylon-store configura tion at Mach 0.95. Major trends of the separation are captured. Same configura tion is used for the comparison of unsteady panel method with Euler solution at Mach 0.3 and 0.6. Major trends are similar to each other while some differencesin lateral and longitudinal displacements are observed. Trajectories of a fueitank separated from an F-16 fighter aircraft wing and full aircraft configurations are found at, Mach 0.3 using only the unsteady panel code. The results indicate that the effect of fuselage is to decrease the drag and to increase the side forces acting on the separating fuel tank from the aircraft. It is also observed that the yawing and rolling directions of the separating fueitank are reversed when it is separated from the full aircraft configuration when compared to the separation from the wing alone configuration.