Thermally stimulated current observation of trapping centers in layered thallium dichalcogenide semiconductors
Talyum ikili çalkogenit katmanlı yarıiletken kristallerde ısıluyarılmış akımlarla gözlenen tuzak seviyeleri
- Tez No: 153320
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ÖZKAN, PROF. DR. NİZAMİ HASANLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Katmanlı yarıiletkenler, Safsızlıklar, Elektriksel Özellikler, Layered semiconductors, Defects, Electrical properties IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
oz TALYUM IKILI ÇALKOGENIT KATMANLI YARIİLETKEN KRİSTALLERDE ISILUYARILMIŞ AKIMLARLA GÖZLENEN TUZAK SEVİYELERİ Yüksek, Nuh Sadi Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüsnü Özkan Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nizami Hasanli Ağustos 2004, 40 sayfa. Isıluyarılmış akım ölçümleri, katkılanmamış TlGaS2, TlGaSe2 ve TlInS2 kristal lerinde c-exsenine dik olacak şekilde 10-300 K geniş sıcaklık aralığında gerçekleş tirildi. Deney sonuçları TlGaS2, TlGaSe2 ve TII11S2 kristalleri için enerjileri sırasıyla 6, 12 ve 26; 98 ve 130; 12 meV olan 3, 2 ve 1 tuzak seviyesi olduğunu gösterdi. Yapilan hesaplamalarda yavaş tuzaklanma varsayımı yapılmış olup hesaplanan yakalama kesit alanı, kaçış frekansı ve tuzak yoğunluğu paramet relerinin değerleri de bu çalışmada sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMALLY STIMULATED CURRENT OBSERVATION OF TRAPPING CENTERS IN LAYERED THALLIUM DICHALCOGENIDE SEMICONDUCTORS Yüksek, Nuh Sadi M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Hüsnü Özkan Co-Supervisor: Prof. Dr. Nizami Hasanli August 2004, 40 pages. Thermally stimulated current measurements are carried out on as-grown TlGaS2, TlGaSe2 and TlInS2 layered single crystals with the current flowing perpendicu lar to the c-axis in the wide temperature range of 10-300 K with various heating rates. Experimental evidence is found for the presence of three, two and one trapping centers for TlGaS2, TlGaSe2 and TlInS2 crystals with activation en ergies 6, 12 and 26; 98 and 130; 12 meV respectively. We have determined the trap parameters using varous methods of analyis, and these agree well with each other.The retrapping process is negligible for these levels, as confirmed by good agreement between the experimental results and theoretical predictions of the model that assumes slow retrapping. Also the calculated values of the capture cross sections, attempt to escape frequencies and the concentration of the traps are reported.