Temperature dependence of the spectroscopic and structural properties of T1GaS2 and TIInS2 crystals
T1GaS2 ve TIInS2 kristallerinin spektroskopik ve yapısal özelliklerinin sıcaklık değişimleri
  1. Tez No: 153322
  2. Yazar: MUHAMMED AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMİ HASANLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fotoışıma, üçlü bileşikler, band yapısı, indeksleme, faz geçişleri, belli ısı kapasitesi. vıı, Photoluminescence, ternary compounds, band structure, indexing, phase transition, specific heat capacity
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
öz TlGaS2 ve TlInS2 KRİSTALLERİNİN SPEKTROSKOPİK VE YAPISAL ÖZELLİKLERİNİN SICAKLIK DEĞİŞİMLERİ Açıkgöz, Muhammed Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüsnü Özkan Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nizami Hasanii Ağustos 2004, 71 sayfa TlGaS2 katlı kristalinin fotoışıma spektmmunun sonuçları 500-1400 nm dalga boyu diliminde ve 15-115 K sıcaklık aralığında elde edildi. Merkezleri 568 nm (A-band), 718 nm (B-band) ve 1102 nm (C-band) olan asimetrik çizgi şekilli üç tane geniş fotoışıma bandı gözlendi. Sıcaklık ve lazer uyarma yoğunluğuyla ışıma bandının tepe noktasındaki kayma aynı şekilde ışıma bandının yan genişliğindeki değişme de çalışıldı. Elde edilen sonuçlar konfıgürasyon koordinat model kullanılarak analiz edildi. TlInS2 ve'TlGaS2 kristallerinin toz kırınım desenleri elde edildi ve kırınım dataiarı CRYSFIRE bilgisayar program paketi kullanılarak indekslendi. TİInS2 heksagonal sisteme sahiptir ve örgü parametreleri a = 3.83 ve c = 14.88 A° olarak belirlenmiştir. TÎGaS2 monoklinik sisteme sahiptir ve örgü parametreleri a = 9.62, b =4.01, c = 7.52 A° ve P = 96.30° olarak belirlenmiştir. TIMS2 için düşük sıcaklıklardaki kırınım viçalışmalarımız literatürde rapor edilmiş olan faz geçişlerini ortaya çıkarmadı. TİInS2 ve TİGaSa kristallerinin Diferansiyel Tarama Kalorimetre ölçümleri yapıldı ve düşük sıcaklıklarda ısınma ısıları hesaplandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TEMPERATURE DEPENDENCE OF THE SPECTROSCOPIC AND STRUCTURAL PROPERTIES OF TlGaS2 AND TlInS2 CRYSTALS Açıkgöz, Muhammed M. S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Hüsnü Özkan ' Co-supervisor: Prof. Dr. Nizami Hasanli August 2004, 71 pages The resuits of photofuminescence (PL) spectra of TlGaS2 single crystal were reported in the 500-1400 nm wavelength and in the 15-115 K temperature range. Three broad PL bands with an asymmetric Gaussian iineshapes were observed to be centered at 568 nm (A-band)5 718 nm (B-band) and 1 102 nm (C-band). The shift of the emission band peak energy as well as the change of the half- width of the emission band with temperature and excitation laser intensity were also studied. We analyzed the observed results using the configurational coordinate (CC) model. The powder diffraction patterns of TlInS2 and TlGaS2 crystals were obtained and the diffraction data were indexed using CRYSFIRE computer program packet. TlInS2 has hexagonal system with parameters a = 3.83 and c = 14.88 A0. TlGaS2 has monoclinic system with parameters a = 9.62, b = 4.01 and c = 7.52 A0 with p= 96.30°. Our diffraction studies at low temperatures did not reveal any phase IVtransition for TII11S2 as reported in the literature. The specific heat capacities of both TII11S2 and TIGaSa crystals calculated from Differential Scanning Caiorimetry (DSC) measurements at low temperatures are reported in the thesis.