Synthesis and characterization of waterborne silane coupling agent containing silicone-acrylic resin
Silan bağlayıcı içeren suda yayınık silikon-akrilik reçine sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 153326
  2. Yazar: ÖZLEM AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA ARAS, PROF. DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Boya, su esaslı, emülsiyon polimerizasyonu, silikon-akrilik reçine, silan bağlayıcı VM, Paint, waterborne, silicone-acrylic resin, emulsion polymerization, silane coupling agent
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
öz SİLAN BAĞLAYICI İÇEREN SUDA YAYINIK SİLİKON- AKRİLİK REÇİNE SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Akın, Özlem Yüksek Lisans, Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Leyla Araş, Prof. Dr. Ortak Tez Yöneticisi: Güngör Gündüz, Prof. Dr. Eylül 2004, 63 sayfa Bu çalışmada, silan bağlayıcının akrilik ana zincire bağlanması sağlanarak emulsiyon polimerizasyonu ile su esaslı silikon-akrilik reçine üretilmiştir. Farklı emülsiyon polimerizasyoe prosesleri uygulanarak istenen reçineyi elde etmek için kütle polimerizasyonu uygun görülmüştür. Reçine, monomer oranlan, başlatıcılar, başîatıcı konsantrasyonları, sıcaklık ve zaman parametreleri incelenerek uygun koşullar bulunduktan sonra sentezîenmiştir. Suda yayınık silikon- akrilik reçine, butil akrilat, butil metakrilat, metil metakrilat, 3- metakriloksipropiltrimetoksilan ve hidrofilik monomer olarak da akrilik asit kullanılarak üretilmiştir. viSilikon-akrilik reçine üretimi için en etkili başlatıcılar; termal başlatıcı olarak 2,2'-azobis[2-(2-imidazolin-2yl)propan]dihidrojen klorür ve redoks başlatıcı çifti olarak t-butil hidroperoksit / sodyummetabisulfit seçilmiştir. Reaksiyon sıcaklığı j elleşme ve topaklanmayı önlemesi açısından silikon-akrilik reçine hazırlanması sırasında en fazla 50°C olmalıdır. Sentezlenen silikon-akrilik reçine ve silan bağlayıcı içermeyen akrilik reçinelerin yapı özellikleri FTIR spektrometreleri ile belirlenmiş olup, polimerlerin ısıl davranışları DSC ile saptanmıştır. Ayrıca, silan bağlayıcı ilavesiyle silikon-akrilik reçinenin fiziksel, mekanik ve ısıl özelliklere etkisi incelenmiştir. 3-metakriloksipropiltrimetoksilamn ana zincire bağlanmasıyla silikon- akrilik reçinenin sertlik ve parlaklık değerlerinin arttığı, ancak aşınma değerinin düştüğü gözlenmiştir. Bütün boya örnekleri üstün esneklik göstermişlerdir. Ayrıca silan bağlayıcı içeren polimer cam ve metal yüzeye üstün yapışma özelliği göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF WATERBORNE SILANE COUPLING AGENT CONTAINING SILICONE-ACRYLIC RESIN Akın, Özlem M. Sc, Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Leyla Aras, Prof.Dr. Co- Supervisor: Güngör Gündüz, Prof.Dr. September 2004, 63 pages In this study, waterbome silicone-acrylic resin was produced by incorporating silane coupling agent onto the acrylic main chain by emulsion polymerization. After applying different emulsion polymerization processes, batch polymerization was selected to obtain the resultant resin. Thus finding the optimum conditions by investigating the parameters of monomer ratios, initiators, concentrations of initiators, temperature and time, the novel resin was synthesized. Water-dispersed silicone-acrylic resin was produced using butyl acrylate, butyl methacrylate, methyl methacrylate, 3- ivmethacryloxypropyltrimethoxysilane and acrylic acid as a hydrophilic monomer. 2,2'-azobis[2-(2-imidazolin-2yl)propane]dihydrogen chloride as thermal initiator and t-butyl hydroperoxide / sodiummetabisulfite as redox couple initiator were selected as the best effective initiators for the production of silicone-acrylic resin. The reaction temperature of the preparation of silicone-acrylic resin was taken as 50°C maximum to prevent gelation and agglomeration. To understand the effect of silane coupling agent on the properties of the resin, a new resin was synthesized which did not contain any silane coupling agent and the properties of both resins were determined by FTIR spectroscopy, thermal analysis and mechanical tests. Their physical properties were also determined. The addition of 3- methacryloxypropyltrimethoxysilane to the main chain increased the hardness and the gloss values but slightly decreased the abrasion resistance value of the silicone-acrylic resin. All the samples showed superior flexibility. The produced polymer which contains silane coupling agent showed excellent adhesion properties on glass and metal plates.