Life assessment of a stationary jet engine component with a three-dimensional structural model
Sabit bir jet motoru parçasının üç boyutlu model kullanılarak ömür analizi
  1. Tez No: 153325
  2. Yazar: TANER GÖZÜTOK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yorulma, Sürünme, Kırılma Mekaniği, Sonlu Elemanlar Metodu, Yüksek Sıcaklık, Ömür Hesabı iv, Fatigue, Creep, Fracture Mechanics, Finite Element Method, High Temperature, Life Assessment m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
oz SABİT BÎR JET MOTORU PARÇASININ ÜÇ BOYUTLU MODEL KULLANILARAK ÖMÜR ANALİZİ Gözütok, Tanzer Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet A. Akgün Nisan 2004, 139 sayfa Bu tezde F1 10-GE-10Q jet motorunun sabit bir parçasının yorulma ömrü hesabı yapılmıştır. Isıl, gerilme ve kırılma mekaniği analizlerini yapmak için, bir sonlu elemanlar paket programı olan ANSYS kullanılarak parçanın kendisinin ve komşu parçaların üç boyutlu sonlu elemanlar modeli oluşturulmuştur. Kırılma-kritik bölgeleri teşhis etmek ve parçaların gerilme geçmişlerini tanımlamak için ısıl-gerilme analizi yapılmıştır. Kritik bölgeyi belirledikten sonra, çeşitli uzunluklardaki çatlaklar FRANC3D programı ile modellenerek mod I ve II gerilme şiddeti faktörleri hesaplanmış ve geometri faktörleri fi elde edilmiştir. Isıl-gerilme ve kırılma mekaniği analizlerinin sonuçlarını birleştirerek, bir çatlak ilerleme ömür hesabı programı olan AFGROW ile yorulma ömrü ve sürünme kopma zamanları hesaplanmıştır. İlgilenilen parçanın yorulma ömrü hesabı için bir lineer hasar toplama yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LIFE ASSESSMENT OF A STATIONARY JET ENGINE COMPONENT WITH A THREE-DIMENSIONAL STRUCTURAL MODEL Gözütok, Tanzer M.S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mehmet A. Akgün April 2004, 139 pages In this thesis, fatigue life of a stationary component of F1 10-GE-100 jet engine is assessed. Three-dimensional finite element model of the component itself and the neighboring components are modeled by using a finite element package program, ANSYS, in order to perform thermal, stress and fracture mechanics analyses. Coupled-field (thermal-stress) analysis is performed to identify fracture-critical locations and to describe the stress histories of the components. After determining the critical location, fracture mechanics calculations are performed by modeling a crack of various lengths at the critical locations with FRANC3D in order to calculate mode I and II stress intensity factors and geometry factors/?. Combining the outputs of coupled-field and fracture mechanics analyses, fatigue lives and creep rupture times are calculated with a crack growth life prediction program, AFGROW. A linear damage summation method is used to assess the fatigue life of the component of interest.