LSE and MSE optimum deconvolution
LSE ve MSE en iyi ters evrişim
- Tez No: 153331
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ters evrişim, ters süzgeç, FIR, IIR, Deconvolution, inverse filter, FIR, IIR iv
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
öz LSE VE MSE ENÎYİ TERS EVRİŞİM Aktaş, Metin Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. T.Engin Tuncer Temmuz 2004, 84 sayfa Bu tezde, kanalın önceden bilindiği durumlarda ters evrişim problemini inceledik. Gerekirci ve istatistiksel yaklaşımlarla LSE ve MSE eniyi çözümler incelenmiştir. Kapalı formda LSE ifadelerini çıkarttık ve FIR ters süzgezi etkileyen etmenleri inceledik. En küçük LSE'nin sistem sıfırlan z-düzleminde tektürel olarak dağıldığında elde edilebildiği görülmüştür. Bölüntüleme tabanlı FIR-IIR ters süzgeçleri önerdik. FIR ve IIR parçalarının seçimi kanal sıfırlarının iki bölgeye parçalanması ve bu kanal sıfırlarının eniyi gecikmeli FIR ve tüm kutuplu IIR ters süzgeçlerin tasarlanması için kullanılması temeline dayanmaktadır. Bölüntüleri elde etmek için üç yöntem sunulmuştur, bunlar birim çember tabanlı, halka tabanlı ve eniyi bölüntülemedir. Halka tabanlı ve eniyi bölüntülemeli FIR-IIR ters süzgeçlerin, aynı karmaşıklıktaki eniyi gecikmeli FIR ters süzgece göre yaklaşık 4-5 dB daha iyi başarım sergilediği ortaya çıkmıştır. Gürültülü gözlemler için gürültünün de gecikme seçiminde ve parçalamada hesaba katılması gerektiği gösterilmiştir. Bu sonuçları istatistiksel eniyi MSE ters süzgeç tasarımları için genişlettik. Eniyi gecikmeli FIR- IIR ters süzgeçlerin, kestirim hatalarına IIR Wiener süzgeçlerden daha az hassas oldukları ve FIR Wiener süzgeçten daha iyi başarım sergiledikleri gösterilmiştir. Ayrıca bu süzgeçlerin herzaman nedensel ve kararlı olmaları, onları gerçek zamanlı uygulamalar için uygun kılmaktadır, istatistiksel ve gerekirci süzgeçler karşılaştırıldığında, düşük sinyal gürültü oranında istatistiksel süzgeçler yaklaşık 1-2 dB daha iyi başarım sergilerken gerekirci süzgeçlerin yüksek sinyal gürültü oranında yaklaşık 0.5-1 dB daha iyi başarım sergilediği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LSE AND MSE OPTIMUM DECONVOLUTION Aktaş, Metin MSc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. T.Engin Tuncer July 2004, 84 pages In this thesis, we considered the deconvolution problem when the channel is known a priori. LSE and MSE optimum solutions are investigated with deterministic and statistical approaches. We derived closed form LSE expressions and investigated the factors that affect the FIR inverse filters. It turns out that, minimum LSE can be obtained when the system zeros are distributed homogeneously on the z-plane. We proposed partition-based FIR-IIR inverse filters. The selection of FIR and IIR parts is based on partitioning the channel zeros into two regions and using the specified channel zeros to design the best delay FIR and all pole IIR inverse filters. Three methods for partitioning are presented, namely unit circle-based, ring-based and optimum-partitioning. It turns out that ring-based and optimum-partitioning FIR-IIR inverse filter performs better than the best delay FIR inverse filter for the same complexity by about 4-5 dB. For noisy observations, it is shown that, noise should also be considered in the delay selection and partitioning. We extended our results for the design of MSE optimum statistical inverse filters. It is shown that best delay FIR-IIR inverse filters are less sensitive to the estimation errors compared to the IIR Wiener filters and they perform better than the FIR Wiener filters. Furthermore, they are always causal and stable making them suitable for real-time implementations. When the statistical and deterministic filters are compared, it is shown that for low SNR statistical filters perform better by about 1-2 dB, while deterministic filters perform better by about 0.5-1 dB for high SNR.