Sensorless direct field oriented control of induction machine by flux and speed estimators using model reference adaptive system
Model dayanan uyarlamalı yöntem kullanarak akı ve hız kestirimiyle duyaçsız doğrudan alan yönlendirmeli endüksiyon motor denetimi
  1. Tez No: 153332
  2. Yazar: GÜNAY ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ERSAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sensörsüz alan yönlendirmeli denetim, akı tahmin methodu, hız tahmin methodu. vı
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
öz MODELE DAYANAN UYARLAMALI YÖNTEM KULLANARAK AKI VE HIZ KESTİRİMİYLE DUYAÇSIZ DOĞRUDAN ALAN YÖNLENDİRMELİ ENDÜKSİYON MOTOR DENETİMİ Şimşek, Günay Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendsliği Bölümü Tez Danışmanı : Prof. Dr. Aydın Ersak Nisan, 2004 Bu çalışmada endüksiyon motorunun tüm çalışma hızı aralıklarındaki akı ve hızının tahmin edilemesine odaklaşılmıştır. Sunulan yöntemin tüm kuramsal içeriği ayrıntılı olarak anlatılmış ve bu yöntemin açık ve kapalı döngü başanmlan sadece stator akım ve gerilimlerinin ölçülmesi ile test edilmiştir. Teorik olarak alan yönlendirmeli endüksiyon motor denetimi iki ana grupta incelenir; dolaylı ve doğrudan alan yönlendirmeli denetim. Yönlendirilecek alan rotor, stator veya motor havaboşluğu akısı olabilir. Dolaylı alan yönlendirmeli denetimde senkron hızın hesaplanması için rotor hızının ölçülmesine veya tahmin edilmesine gerek duyulmaktadır. Bu denetimde akı tahmin edilmesi söz konusu değildir. Doğrudan alan yönlendirmeli denetimde akı tahmin yöntemi ile senkron hız hesaplanmaktadır. Doğrudan alan yönlendirmeli denetimde dq eksenlerindeki akıların oranından senkron hız hesaplanmaktadır. Akı tahmin ve açık-döngü hıztahmin yöntemleri yardımıyla stator ve rotor akılan, rotor akı açısı ve rotor hızı gözlenebilmektedir. Bu çalışmada, doğrudan alan (rotor) yönlendirmeli denetimi, akı ve açık-döngü hız tahmin methodlan kullanılarak anlatılmış ve gerçek zamanlı olarak da TMS320LF2407 deneme kartı ve Vissim yazılımı kullanılarak test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SENSORLESS DIRECT FIELD ORIENTED CONTROL OF INDUCTION MACHINE BY FLUX AND SPEED ESTIMATORS USING MODEL REFERENCE ADAPTIVE SYSTEM Şimşek, Günay M. Sc. Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Prof. Dr. Aydın Ersak April, 2004 This work focuses on an observer design which will estimate flux-linkage and speed for induction motors in its entire speed control range. The theoretical base of the algorithm is explained in detail and its both open-loop, and closed-loop performance is tested with experiments, measuring only stator current and voltage. Theoretically, the field-oriented control for the induction motor drive can be mainly categorized into two types; indirect and direct field oriented. The field to be oriented may be rotor, stator, or airgap flux-linkage. In the indirect field-oriented control, the slip estimation based on the measured or estimated rotor speed is required in order to compute the synchronous speed. There is no need for the flux estimation in such a system. For the direct field oriented case the synchronous speed is computed with the aid of a flux estimator. In DFO, the synchronous speed is iiicomputed from the ratio of dq-axes fluxes. With the combination of a flux estimator and an open-loop speed estimator one can observe stator-rotor fluxes, rotor-flux angle and rotor speed. In this study, the direct (rotor) flux oriented control system with flux and-open-loop speed estimators is described and tested in real-time with the Evaluation Module named TMS320LF21407 and the Embedded Target software named Vissim from Visual Solutions Company. Keywords : Sensorless direct field oriented, flux estimation, speed estimation. IV