Generation of surface waves due to sudden movements at the sea bottom
Deniz tabanında meydana gelen ani hareketler neticesinde yüzey dalgaları oluşumu
- Tez No: 153340
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Denizaltı çökmeleri, yüzey dalgaları, Marker and Celi (MAC) Metodu, hareketli katı sınır, kısıtlı sıkıştırılabilirlik, tsunami, Submarine subsidence, surface waves, Marker and Cell (MAC) Method, moving solid boundary, limited compressibility, tsunami. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
oz DENİZ TABANINDA MEYDANA GELEN ANI HAREKETLER NETİCESİNDE YÜZEY DALGALARI OLUŞUMU Kırlangıç, özgür Ulaş Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Danışman: Doç. Dr İsmail Aydın Nisan 2004, 64 Sayfa Deniz tabanında ani bir kısmi çökme veya yükselmeye maruz kalan hidrostatik bir su hacminin zamana bağlı serbest yüzey deformasyonlarını incelemek amacıyla bir matematiksel model oluşturulmuştur. Viskoz ve sıkıştırılabilir sıvı için Marker and Cell (MAC) Metodu kullanılarak düşey düzlem üzerinde iki-boyutlu Navier-Stokes Denklemlerininin tüm doğrusal olmayan etkilerini içeren sayısal çözümü yapılmıştır. Gösterim amaçlı olarak, varsayıma dayanan bir rezervuar tabanındaki bir kesite kısa bir zaman aralığı içinde dikey yönde bir hareket verilmiş ve su hacmindeki hız ve basınç alanları ile yüzey profili elde edilmiştir. Çözümün sayısal ve fiziki yönleri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENERATION OF SURFACE WAVES DUE TO SUDDEN MOVEMENTS AT THE SEA BOTTOM Kırlangıç, özgür Ulaş M.S., Department of Civil Engineering, Supervisor: Assoc. Prof. Dr ismail Aydın April 2004, 64 Pages A mathematical model is developed for investigating time dependent surface deformations of a hydrostatic water volume, when it is subjected to a sudden partial collapse or rise of the sea bottom. The model solves two-dimensional Navier-Stokes Equations on a vertical plane numerically by using Marker and Cell Method (MAC) for viscous and compressible fluid including all the nonlinear effects in the solution. For demonstration, a vertical motion was given to a section in a hypothetical reservoir bed within a short time period and the resulting velocity and pressure fields and the surface profile of the water body are obtained. Computational and physical aspects are discussed.