Exploring the potential of mat-building for the creation of universally designed environments
Bir tasarım stratejisi olarak yapı dokusu oluşturma yaklaşımının evrensel olarak tasarlanmış çevrelerin yaratılmasındaki potansiyelinin araştırılması
- Tez No: 153341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL AKÖZER, DOÇ. DR. HALİME DEMİRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: yapı dokusu, kentsel doku oluşturma yaklaşımı, tasanm stratejileri, evrensel tasanm, kapsayıcı tasanm. vıı, mat-building, mat-urbanism, design strategies, universal design, inclusive design
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
oz BİR TASARIM STRATEJİSİ OLARAK YAPI DOKUSU OLUŞTURMA YAKLAŞIMININ EVRENSEL OLARAK TASARLANMIŞ ÇEVRELERİN YARATILMASINDAKİ POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI Eren, Yasemin Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Emel Aközer Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Halime Demirkan Haziran 2004, 152 Sayfa Bu çalışmanın amacı, biçimsel organizasyon stratejileri olan yapı dokusu, kentsel doku oluşturma yaklaşımım ve doku-yapı, doku-kenti yeniden okumak ve bu stratejilerin 21. yüzyılda evrensel olarak tasarlanmış yapılı çevrelerin yaratılmasındaki potensiyelini araştırmaktır. Doku yapılar ilk olarak 1974' de Alison Smithson tarafından“Doku Yapı Nasıl Ayırt Edilir ve Okunur”adlı makalesinde tanımlanmıştır. Evrensel tasarım kavramı ilk olarak 1970 yılında kullanılmış ve Amerikalı mimar Ron Mace tarafından 1985 yılında yorumlanmıştır. O zamandan beri yaygın olarak kabul edilen evrensel tasarım viaynı zamanda 'herkes için tasanm' ve 'kapsayıcı tasarım' olarak da bilinmektedir. Yapı/ kent dokusu oluşturma günümüzde yeniden canlanması ve evrensel tasanm ilkelerini yerine getirme potansiyeli bütün insanların ulaşılabilir yapılı çevrelere olan çok önemli gereksinimlerine yanıt veren bir mimari tasanm yaklaşımı olarak düşünülebilinir. Bu çalışmanın katkısı yalmzca örnek doku yapılan ve doku kentleri incelemek değildir. Aksine günümüz mimarlık ve kentsel tasarımında evrensel tasarımı uygulama bilincini artırmak için yaratıcı fikirlerin ve tasanm kuramlarının gelişmesini sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPLORING THE POTENTIAL OF MAT-BUILDING FOR THE CREATION OF UNIVERSALLY DESIGNED ENVIRONMENTS Eren, Yasemin M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Emel Aközer Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Halime Demirkan June 2004, 152 Pages The goal of this study is to reread the strategies of formal organization in architecture, which are called“mat-building”and“mat-urbanism”, exploring their potential to contribute to the creation of universally designed built environments in the 21st century. The idea of mat-building was first delineated by Alison Smithson in 1974, in her article“How to Recognize and Read Mat- Building,”by means of its traditional and modern examples. The concept of universal design was first used in 1970' s and reinterpreted by the American IVarchitect Ronald Mace in 1985. Since then, it has become a widely accepted design approach that is also known as 'inclusive design' and 'design for all'. Mat-building can be considered as a viable design approach that can respond to the crucial need for equally accessible, adjustable and adaptable built environments for all people all over the world. The study aims not only to evaluate the exemplary mat like configurations in light of the universal design principles. It also tries to point to the new ways for developing creative ideas and design theories, and emphasizes the significance of implementing the universal design approach in contemporary architecture and urbanism.