Experimental modal analysis of a steel grid frame
Çelik bir grid çerçevenin deneysel modal analizi
- Tez No: 153349
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deneysel Modal Analiz, Modal Test, Modal Parametre Tahmini, Titreşim, Sonlu Elemanlar Analizi, Kalibrasyon. vi, Experimental Modal Analysis, Modal Testing, Modal Parameter Estimation, Vibration, Finite Element Analysis, Simulated Annealing and Calibration. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
ÖZ ÇELİK BİR GRİD ÇERÇEVENİN DENEYSEL MODAL ANALİZİ Kaya, Hüseyin Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Ahmet Türer Ocak 2004, 220 sayfa Bu tezde, deneysel modal analiz çalışılmıştır. Deneysel modal analiz, dinamik test, dinamik parametle tahmini vede calibrasyon konularını içermektedir. Bu amaç için, Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı mekaniği Laboratuarında tek açıklıklı 4 bölmeli yan çelik çerçeve inşaa edilmiştir.Işaa edilen yapı Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Titreşim ve Akustik Laboratuarına taşınmıştır. Deneyler Titreşim ve Akustik Laboratuarı ile işbirliği içerisinde yapılmıştır. Modal parametre tahmini için labaratuanmızda herhangi bir ticari yazılım bulunmamasından dolayı, Modal parametre tahmini vede kalibrasyon için Matlab platformunda programlar yazılmıştır. Yazılan programlar dinamik test sonucu elde elilen bilgiler üzerinde uygulanmıştır.Dinamik test sonucu elde edilen bilgilerden, kabul edilebir 15 mod çıkarılmıştır. Nominal model karşılaştırmasında %59.23 uyuşum saptanmıştır. Kalibrasyon işlemi sonucunda deneysel ve analitik sonuçlar arasındaki uyuşum %76.14 'e yükselmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL MODAL ANALYSIS OF A STEEL GRID FRAME Kaya, Hüseyin M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ahmet Türer January 2004, 220 pages In this study, experimental modal analysis was studied. Experimental modal analysis includes modal testing, modal parameter estimation and calibration. For this purpose a 4 span skewed steel frame was constructed in Structural Mechanics Laboratory of Civil Engineering Department of METU. The model was transported to Vibration and Acoustic Laboratory of Mechanical Engineering Department of METU. The tests were conducted by cooperation with Vibration and Acoustics Laboratory. Due to lack of experimental modal analysis software in Structural Mechanics Laboratory, modal parameter estimation and finite element updating softwares were written in Matlab platform. The written softwares were executed on the data obtained from modal testing. m15 reasonable modes are extracted from the FRFs that are obtained from modal testing. 59.23 percent consistency is found for the nominal modal comparison. At the end of calibration process 76.14 percent consistency is achieved between the experimental results and analytical results.