Perform design for forging of heavy vehicle steering joint
Ağır vasıta sürüş sistemi bağlantı parçasının dövme işlemi için önform tasarımı
  1. Tez No: 153350
  2. Yazar: SERTAN GÜLBAHAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal Celallendirme, Pres Dövme, Çekiç Dövme, Sıcak Dövme, Açık Kalıpta Dövme, Kapalı Kalıpta Dövme, Ön Şekil Tasannu, Sonlu Hacim Analizi vı, Metal Forming, Press Forging, Hammer Forging, Hot Forging, Open-Die Forging, Closed-Die Forging, Preform Design, Finite Volume Analysis IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
oz AĞIR VASITA SÜRÜŞ SİSTEMİ BAĞLANTI PARÇASININ DÖVME İŞLEMİ İÇİN ÖNFORM TASARIMI GÜLBAHAR, Sertan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa İlhan GÖKLER Ocak 2004, 114 sayfa Dövme parçalan, otomotiv endüstrisinde, özellikle süspansiyon, fren ve sürüş sistemlerinde, gibi güvenlik ile ilgili uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma dahilinde ağır vasıta sürüş sistemi bağlantı parçasının dövme prosesi incelenmiştir. Bu parça, düzlemsel olmayan ayırma yüzeyine sahip olup, dövme presinde uzama, bükme ve delme işlemlerine ihtiyaç duymaktadır. Dövme firmaları tasarım sürecinde genellikle deneme yanılma yöntemini kullanmaktadır. Ayrıca, son aşamada kalıbın tam olarak dolduğundan emin olmak için, başlangıç parça hacmine ekstra malzeme eklemektedirler. Fakat dövme endüstrisi, üretim fiyatlarım azaltıp, kaliteyi arttırma yönünde gittikçe daha rekabetçi olmaktadır. Bu amaç doğrultusunda malzeme kaybım, vuruş sayışım ve üretim maliyetini azaltmak amacıyla önform kalıplarının tasarımı için bir metod önerilmiştir. Tasarlanmış operasyonlar ticari sonlu hacim analiz yazılımı kullanılarak incelenmiştir. Gerekli kalıplar ODTÜ-BİLTİR CAD/CAMMerkezinde üretilmiştir. Tasarlanmış prosesin doğruluğu bir dövme firmasında yapılan testler sonucunda kanıtlanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda makul sayıda dövme operasyonu kullanılarak çapak miktarında (malzeme kaybında) önemli oranda azalma sağlanmıştır. Sürüş bağlantı parçasının dövme işlemine ek olarak, düzlemsel kalıp ayırma yüzeyine sahip, bükülmüş kısımlardan oluşan mapa parçasının dövme işlemi incelenmiş ve analiz edilmiştir. Elle yapılan çekiçleme aşamasının yerine, bir ara bükme aşaması önerilmiş ve yapılan simülasyonlarda tatmin edici sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREFORM DESIGN FOR FORGING OF HEAVY VEHICLE STEERING JOINT GÜLBAHAR, Sertan M. Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafâ İlhan GÖKLER January 2004, 1 14 pages In automotive industry, forgings are widely used especially in safety related applications, typically suspension, brake and steering systems. In this study, forging process of a steering joint used in heavy vehicles has been examined. This particular part has a non-planar parting surface and requires a series of operations, which includes fullering, bending and piercing on a forging press. Forging companies generally use trial-and-error methods during the design stage. Also to ensure complete die filling at the final stage, extra material is added to the billet geometry. However, the forging industry is becoming more competitive finding a way to improve the quality of the product while reducing the production costs. For this purpose, a method is proposed for the design of the preform dies to reduce the material wastage, number of applied strokes and production costs. The designed operations were examined by using a commercially available finite volume analysis software. The necessary dies have been manufactured in METU-BJLTIR CAD/CAM Center. The designed process has been verified by inthe experimental work in a forging company. As a result of this study, remarkable reduction in the flash, i.e. waste of material, has been achieved with a reasonable number of forging operations. In addition to forging of the steering joint, forging of a chain bracket, which has bent sections with planar parting surface, has also been observed and analyzed during the study. An intermediate bending stage has been proposed to replace the manual hammering stage and satisfactory results have been observed in simulations.