Free flexural (or bending) vibrations analysis of composite orthotropic plate and/or panels with various bonded joints (---In aero-structural systems---)
Çeşitli yatıştırıcılarla birleştirilmiş, kompozit, ortotropik levha (plaka) ve/veya panellerin serbest eğilme titreşimlerinin analizi (hava-aracı yapısal sistemlerinde)
- Tez No: 153348
- Danışmanlar: PROF.DR. UMUT YÜCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompozit Ortotropik Plakaların Titreşimleri, Yapıştırılmış Plakalar, Üst Üste Binmiş Ekler, Simetrik Üst Üste Binmiş Ekler, Simetrik Çift Taraftan Üst Üste Binmiş Ekler vıı, Composite Orthotropic Plate Vibrations, Bonded Plates, Lap Joint, Symmetric Single Lap Joint, Symmetric Double Lap Joint. v
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 491
Özet
oz“ÇEŞİTLİ YAPIŞTIRICILARLA BİRLEŞTİRİLMİŞ, KOMPOZİT, ORTOTROPİK LEVHA (PLAKA) VE/VEYA PANELLERİN SERBEST EĞİLME TİTREŞİMLERİNİN ANALİZİ”(HAVA-ARACI YAPISAL SİSTEMLERİNDE) Özen GÜVENDİK (Yüksek Lisans), Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. UmurYÜCEOĞLU Eylül 2004, 491 Sayfa Bu tezde,“Çeşitli Yapıştırıcılarla Birleştirilmiş, Ortotropik, Kompozit Levha (Plaka) ve/veya Panellerin Serbest Titreşim Analizi”problemleri incelenmiştir. Kompozit plaka ve/veya panel sistemi, üst ve alt plakalardan ve nispeten çok ince olan yapışkan yüzeylerden oluşmaktadır. Tezde incelenen genel problemler“Ana PROBLEM I”,“Ana PROBLEM II”, ve“Ana PROBLEM III”olarak üçe ayrılmıştır.“Ana PROBLEMLER”in teorik formülleştirilmesi bir çeşit“Birinci Derece Kayma Deformasyonu Plaka Teorisi”olan“Mindlin Plaka Teorisi”ne dayanmaktadır. Yani enine kayma deformasyonu ve plakalardaki dönme atalet momenti denklemlerde dahil edilmiştir. Çok ince, elastik olarak deforme olabilen yapıştırıcı tabakaların enine dik streslerle ve kayma stresleri ile süreklilik gösterdiği düşünülmüştür. Plakalardaki ve yapıştırıcı tabakalardaki titreşim sönümleyici özellikler ihmal edilmiştir. vıYapıştırıcıyla birleştirilmiş kompozit sistemin karşılıklı iki kenarının basit mesnetli sımr koşullarına sahip olduğu kabul edilmiştir, bu nedenle bu yönde“Klasik Levy Çözümü”uygulanmaktadır.“Ortotropik Mindlin Plaka Teorisi”denklemleri ile yapıştırıcı yüzeylere ait olan denklemleri birleştiren dinamik denklemler,“durum vektörü”halindeki“Esas Birinci Derece Basit Diferansiyel Denklemler Sistemi”ne indirgenmiştir.“Birinci Derece Basit Diferansiyel Denklemlef'in özel hali olan bu denklemlerin integrali nümerik olarak ”Değiştirilmiş Transfer Matris Metodu (Interpolasyon Polinomlan ve/veya Chebyshev Polinomlanyla)“ ile alınmıştır. Bu teknik, ”Klasik Levy Çözümü“, ”Transfer Matris Metodu“ ve ”Integral Alma Matris Metodu“nu birleştirmektedir. Her ”Ana PROBLEM“ için çeşitli sımr koşullarında detaylı olarak mod şekilleri ve ilgili frekans değerleri verilmiştir. ”Sert“ ve”Yumuşak“ yapıştırıcıların mode şekilleri ve frekans değerleri üzerindeki etkileri gösterilmiştir. ”Birleştirici Uzunluk Oram“, ”Birleştirici Pozisyon Oram“ ve ”Eğilme Şiddeti Oram“ gibi çeşitli parametrik çalışmalar hazırlanmıştır ve ”Sert“ ve ”Yumuşak" sınır koşullan için çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“FREE FLEXURAL (or BENDING) VIBRATIONS ANALYSIS OF COMPOSITE ORTHOTROPIC PLATE AND/OR PANELS WITH VARIOUS BONDED JOINTS”(- - - IN AERO-STRUCTURAL SYSTEMS - - - ) Özen GÜVENDİK (M.S.) in Department of Aerospace Engineering Supervisor: Prof. Dr. Umur YÜCEO?LU September 2004, 491 Pages In this“Thesis”, the problems of the“Free Flexural (or Bending) Vibrations of Composite, Orthotropic Plates and/or Panels with Various Bonded Joints”are formulated and investigated in detail. The composite bonded plate system is composed of“Plate Adherends”adhesively bonded by relatively very thin adhesive layers. The general problem is considered in terms of the three“Main PROBLEMS”, namely“Main PROBLEM I”,“Main PROBLEM II”and“Main PROBLEM III”. The theoretical formulation of the“Main PROBLEMS”is based on“Mindlin Plate Theory”which is a“First Order Shear Deformation Plate Theory (FSDPT)”. Thus, the transverse shear deformations, the transverse and the rotary moments of inertia of the plates are included in the formulation. Very thin, elastic deformable adhesive layers are considered as continua with transverse normal and shear stresses. The damping effects in the plates and the adhesive layers are neglected. IVThe entire composite bonded joint assembly is assumed to be simple supported along the two opposite edges, so that the“Classical Levy's Solutions”can be applied in this direction. The dynamic equations of the“Bonded Joint System”which combines together the“Mindlin Plate”dynamic equations with the adhesive layer equations are reduced to a system of“First Order Ordinary Differential Equations”in the“state vector”form. This“special form”of the“Governing System of the First Order Ordinary Differential Equations”are numerically integrated by means of the“Modified Transfer Matrix Method”which is a combination of the“Classical Levy's Method”, the“Transfer Matrix Method”and the“Integrating Matrix Method (with Interpolation Polynomials and/or Chebyshev Polynomials)”. The“Main PROBLEMS”are investigated and presented in terms of the mode shapes and the corresponding natural frequencies for various sets of boundary conditions. The significant effects of the“hard”and the“soft”adhesive layer elastic constants on the mode shapes and on the natural frequencies are demonstrated. Some important parametric studies such as the influences of the“Joint Length Ratio”, the“Joint Position Ratio”, the“Bending Stiffness Ratio”, etc. on the natural frequencies are computed and plotted for the“hard”and“soft”adhesive cases for several support conditions.