Gis-based structural performance assessment of Sakarya city after 1999 Kocaeli-Turkey earthquake from geotechnical and earthquake engineering point of view
1999 Kocaeli depreminde Sakarya ilinin yapısal performansının geoteknik ve deprem mühendisliği yönünden CBS tabanlı incelenmesi
- Tez No: 153376
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KEMAL ÖNDER ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıvılaşma, yapı performansı, yerel zemin etkileri, coğrafi bilgi sistemleri, hasar görebilirlik fonksiyonları. vu, Liquefaction, structural performance, local soil conditions, geographic information systems (GIS), vulnerability functions
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
öz 1999 KOCAELİ DEPREMİNDE SAKARYA İLİNİN YAPISAL PERFORMANSININ GEOTEKNİK VE DEPREM MÜHENDİSLİĞİ YÖNÜNDEN CBS TABANLI İNCELENMESİ Yılmaz, Zeynep Yüksek Lisans, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kemal önder Çetin Temmuz 2004, 100 sayfa 17 Ağustos 1999 Kocaeli Depremi (Mw=7.4) Marmara Bölgesindeki alt ve üstyapıda ciddi boyutta hasara sebep olmuştur. Zemin sıvılaşması bu hasardaki en önemli etkenlerden biri olarak kabul edilmiştir. Bu çalışmanın amacı 1999 Kocaeli Depreminden sonra Sakarya ilinde gözlemlenen yapı hasarlarını etkileyen geoteknik ve deprem mühendisliği faktörlerinin belirlenmesidir. Bu amaçla, Afet işleri Genel Müdürlüğü tarafından, zemin karakteristiklerini ve yapıların sismik performanslarını içeren bir saha etüd programı düzenlenmiştir. Oluşturulan veri tabanı kalitesiz verilerden dikkatle vıarındırılarak coğrafi bilgi sistemleri formatına aktarılmıştır. Yapıların sismik performanslarının istatistiksel değerlendirilmesi için maksimum olabilirlik yöntemi seçilmiştir. Yapılan hassasiyet analizleri sonucunda yapı hasarını etkileyen faktörler şu şekilde belirlenmiştir; i) sıvılaşma indeksi, ii) sıvılaşmaya bağlı zemin oturması, iii) maksimum yer ivmesi ve iv) bina periodlarına denk gelen yer ivme değerleri. Yapı performansı, a) hasarsız-az hasarlı, b) orta hasarlı, ve c) ağır hasarlı-yıkık olarak olarak sınıflandırılmıştır. Geoteknik parametrelere ek olarak her binanın kat sayısı ve yapı performansı da kullanılarak hasar bağıntıları elde edilmiştir. Yapılan çalışmaların sonucunda 1999 Kocaeli depremiyle sarsılan Adapazarı ili için bir seri hasar görebilirlik fonksiyonu elde edilmiştir. Bu hasar görebilirlik fonksiyonlarının hepsinin gözlenen yapısal performanslarla yüzde 65 mertebelerinde tutarlı tahminler yapabildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GIS-BASED STRUCTURAL PERFORMANCE ASSESSMENT OF SAKARYA CITY AFTER 1999 KOCAELİ- TURKEY EARTHQUAKE FROM GEOTECHNICAL AND EARTHQUAKE ENGINEERING POINT OF VIEW Yılmaz, Zeynep M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kemal önder Çetin July 2004, 100 pages The August 17, 1999 Kocaeli-Turkey Earthquake (Mw=7.4) caused severe damage to the structures and lifelines in the Marmara region. Soil liquefaction was identified as one of the major causes of this damage. The aim of this study is to determine geotechnical and earthquake engineering factors that contribute to the structural damage observed in Sakarya city after 1999 Kocaeli Earthquake. For this purpose, the results of an extensive field investigation program compiled by General Directorate of Disaster Affairs including subsurface soil IVcharacterization and documenting structural performance data were used. The database was carefully screened for poor quality data and was transferred to geographic information system (GIS) framework. Maximum likelihood methodology for the probabilistic assessment of seismically induced structural performance was chosen as the statistical tool. After series of sensitivity analyses, important geotechnical and earthquake engineering parameters of the problem were selected as i) liquefaction severity index, ii) post liquefaction volumetric settlement, iii) peak ground acceleration and, iv) spectral acceleration defined at the period range of conventional buildings. In addition to these parameters, structural performance defined as a) no damage and light, b) moderate damage, c) heavy damage and collapse, as well as the number of storeys of each structure were used as to correlate structural damage with geotechnical earthquake engineering factors. As a conclusion series of vulnerability functions specific to Adapazarı shaken by Kocaeli Earthquake were developed. Performance predictions of these vulnerability functions were shown to be consistent with as high as 65 percent of the observed structural performance.