Heat removal from a large scale warm water storage
Büyük ölçekli sıcak su deposundan ısı çekme
  1. Tez No: 153377
  2. Yazar: YAVUZ SELİM KAYSERİLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜKNETTİN OSKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Duyulur Isı Depolama, Isı Çekme, Isıl Tabakalanma, Sıcak Su Deposu, Sensible Heat Storage, Heat Removal, Thermal Stratification, Warm Water Storage IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
oz BÜYÜK ÖLÇEKLİ SICAK SU DEPOSUNDAN ISI ÇEKME Kayserilioğlu, Yavuz Selim Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rüknettin Oskay Ağustos 2004, 88 Sayfa Bir duyulur ısı deposunun depolama ve ısı çekme özellikleri başlangıç niteliğindeki bir deneysel çalışmada incelendi. İki tür deney iki ayrı boyut oranında yapıldı. Bu iki tür deneyde birimin depolanması eşken ısı çekme süreçleri farklıdır. İlk tür deneyde depolama biriminin tam beslenmesi bittiğinde sıcak su beslemesi kesilmeden basit ısı geçirgeçlerinin kullanımı ile değişik seviyelerden ısı çekme başlatıldı. İkinci tür deneyde ısı çekme, ısı depolamasının bitiminde sıcak su beslemesinin kesilmesi ile başlatıldı. Besleme suyu birime birimin bir yüzeyinin tepesinden verilirken soğuk boşaltma suyu karşı yüzeyin dibinden alındı. Isı çekme için birim içi ısı geçirgeçleri kullanıldı. Dikey sıcaklık profillerinin depolama ve ısı çekme süreçlerindeki gelişimi incelendi. Her deneyde ısıl tabakalanma görüldü. Isı geçirgeçleri değişik deneylerde farklı seviyelerden ısı çekti. Deponun üst seviyelerinden daha çok ısı çekilebileceğine dair bir eğilim gözlendi. Düşük ve yüksek boyut oranlarında eşit derinlikten denk ısı çekilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HEAT REMOVAL FROM A LARGE SCALE WARM WATER STORAGE Kayserilioğlu, Yavuz Selim M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rüknettin Oskay August 2004, 88 Pages A preliminary experimental study was performed in order to investigate the charging and heat removal characteristics of a sensible heat storage. Two sets of experiments were performed at two aspect ratios. Heat removal processes of these two sets were different while the charging processes were similar. In the first set of experiments, after the charging of the storage unit with relatively warm water was complete, heat removal process was started with simple heat exchangers from different elevations within the storage while the charging of the storage unit was continued. In the second set of experiments, after the charging of the storage unit was complete, heat removal from the storage unit was started without further charging of the storage unit. Charging water was fed into the storage from the top of one side and relatively colder water was drained from the bottom of the opposite side. Internal heat exchangers were used for the heat removal. Vertical temperature profile developments during the charging and heat removal periods were investigated. Thermal stratification was observed in all experiments. Heat exchangers extracted heat from different elevations in different experiments and the trend was that more heat can be extracted in upper elevations. Comparable heat can be extracted from the same elevation of lower and higher aspect ratio.