Occupational health and safety management tool
İşçi sağlığı ve iş güvenliği yönetim aracı
  1. Tez No: 153387
  2. Yazar: ALPER GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TEVFİK GÜYAGÜLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kaza Rapor Formu, Kaza Veritabanı, Meslek Hastalıkları ve Maden Kazaları, Kaza Raporlama Sistemi, Sağlık ve Güvenlik Yönetim Aracı vı, Accident Report Form, Accident Database, Occupational Diseases and Mine Accidents, Accident Reporting System, Health and Safety Management Tool. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİM ARACI Güngör, Alper Doktora, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tevfik Güyagüler Ocak 2004, 168 Sayfa İş güvenliği, diğer bir deyişle meslek hastalıklarından korunma ve kaza oranlarının azaltılması, madencilik endüstrisinin en önemli konularından birisidir. Yönetim ve devlet, yüksek iş güvenliği standartları oluşturarak ve bazı araçlar kullanarak kaza oranlan ve meslek hastalıklarının azaltılmasını sağlamakla yükümlüdürler. Bu tezde, başka; eğitim, istatistik ve veritabanı arabirimlerinden oluşan ve maden endüstrisi için işgüvenliği ve sağlığı yönetim aracı olarak çalışan ulusal iş sağlığı ve iş güvenliği yönetim aracının geliştirilmesi anlatılmıştır. Kazaların detaylı analizi, yer, zaman, tip, maliyet, kazaya uğrayanın kişisel bilgileri, kazanın doğası, sonuçlan gibi bir çok parametrenin bilinmesini gerektirir. Bunlar standart bir kaza bildirim formu aracılığıyla toplanabilir. Bu sebepten dolayı, geliştirilen yönetim aracının veritabanı arabirimi, standart bir raporlama sistemi oluşturacak şekilde kaza bilgilerini toplayan bir yapıda hazırlanmıştır.Hazırlanan veritabanı, kolay kullanımlı yapısıyla Internet üzerinden kaza bilgilerinin gönderilmesini sağlar. Dinamik yapısı ve kullanım kolaylığı sayesinde veritabanı yöneticisinin detaylı bir bilgisayar programlama bilgisine ihtiyaç duymadan veritabanını geliştirmesini olanaklı kılar. Bu, veritabanına yeni bilgi alanları eklenmesi veya halihazırda girilmiş bulunan bilgi alanlarının değiştirilmesini sağlayacak şekilde hazırlanan modüller aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Oluşturulan veritabanı güvenliklidir, çünkü sadece onaylanmış kullanıcılara kaza bilgileri girme hakkı tanır. Veritabanı yöneticisi yeni kulanıcılar yaratabilir. Onaylı kullanıcılar, oluşan kazayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 'na bildirmekle sorumlu fenni nezaretçi veya o madenden sorumlu yöneticiler olabilir. Böylece, kaza bilgileri standart ve güvenli bir şekilde Internet üzerinden hızla toplanır. Veirtabanının diğer bir özelliği de, kaza sorgulamaları için sistemin herkese açık olmasıdır. Yönetim aracının eğitim arabirimi, kazalar hakkında yeni fikirler, bilgiler ve çözümler geliştirildikçe içeriği büyüyebilecek şekilde hazırlanmıştır. Bu bilgiler, yönetici ve çalışanların kazalar hakkında eğitiminin çalışma koşullarını geliştirebileceği ve bu konuya ilgiyi arttıracağından dolayı herkesin kullanımına açıktır. Kaza bilgilerinin hala kağıtlar üzerinde toplanarak dosyalarda saklanıyor olması gerçeğinin farkında olarak, bu çalışmada hazırlanan şekilde bir yönetim aracına ihtiyaç olduğu aşikardır. Bu şekilde bir yönetim aracı sayesinde, kaza bilgilerinin tozlu raflarda toplanmasının önüne geçilerek, bu konuyla ilgilenen herkesin kullanımına açılması sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY MANAGEMENT TOOL Güngör, Alper Ph. D. Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tevfik Güyagüler January 2004, 168 Pages Labor protection, that is prevention of occupational disease and reducing the frequency of accident, has always been a matter of major concern of mining industry. Management and the government should promote and maintain high safety standards through some measures and tools to reduce frequency of accidents and occupational diseases. This thesis describes the development of a national occupational health and safety management tool that is composed of educational, statistical and database interfaces for mine safety and health administration. The detailed analysis of an accident requires knowledge of many parameters such as location, time, type, cost of the accident, victim information, nature of injury, result of the accident etc. that can be obtained from a standard coded accident report form. So, database interface of the management tool is developed with this sense to realize mcollecting accident data in a nationally used format to produce a common safety reporting system. Prepared database maintains user-friendly environment on Internet to submit accident information. Dynamic structure and ease of use of the developed database allow administered user to expand it without detailed computer programming knowledge. This was achieved by prepared modules to change or register new data fields within the database. Created database is also secure since only gives data input access rights to registered users. Database administrator is able to create registered users. Registered users could be safety engineer or manager of a mine who is responsible from the submission of data to the ministry of labor. So, standard and secure accident data collected rapidly through Internet connection. The other feature of the database is that, it is open to all people to query accidents with many aspects. Prepared management tool also includes educational interface, content of which can also be enlarged, as the new ideas, information or solutions for accidents are improved. This information is also open to all people since educating workers and managers about accidents and prevention techniques can improve working conditions and increase awareness. Knowing the fact that submitted accident data is still collected in hard copies in folders, the need for a kind of management tool, which is completed in this study, is obvious. Application of this kind of management tool will be able to prevent the collection of accident data in dusty shelves and share the accident data information with all people who are interested in with this subject.