Utilization of natural gas, optimization of cogeneration/combined cycle applications in campus environment
Kampüs ölçeğinde konjenerasyon/kombine çevirim santralları uygulamaları optimizasyonu ve doğal gaz kullanımı
- Tez No: 153395
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kojenerasyon, Kombine Çevrim, Optimizasyon, Doğal Gaz, Kampus Ortamı vı, Cogeneration, Combined Cycle, Optimization, Natural Gas, Campus Environment IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
oz KAMPUS ÖLÇEĞİNDE KOJENERASYON/ KOMBİNE ÇEVİRİM SANTRALLARI UYGULAMALARI OPTİMİZASYONU VE DOĞAL GAZ KULLANIMI Özgirgin, Ekin Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Cahit Eralp Ortak Tez Yöneticisi: Haluk Direşkendi Mayıs 2004, 214 sayfa Çalışmada, Visual Basic 6.0 kullanılarak kojenerasyon santrallanmn kavramsal tasarımına yönelik“Kojenerasyon Tasarımı”isimli bir bilgisayar yazılımı geliştirilmiştir. Tasarım çalışması, ısıtma, sıcak su sağlanması, elektrik sağlanması ve bazan da soğutma taleplerinin birarada bulunduğu üniversite kampuslarında kurulacak santallar üzerinde odaklanmış olup, esas çalışma alam olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi kampusu belirlenmiştir. Kavramsal tasarım çalışmasına geçilmeden önce, ODTÜ kampusunun tanımı, altyapısı, son on yıla ilişkin yıllık elektrik, su ve ısınma talebi, mevcut ısı santralının doğal gaz giderleri ve buhar dağılım boru hatları ile elektrik şebekesinin özelliklerine ilişkin bilgi toplanmış ve ayrıntılı biçimde değerlendirilmiştir.Tez çalışmasında,“Kojenerasyon Tasarımı”yazılımı kullanılarak farklı gaz ve buhar türbini konfigûrasyonlanna göre ve ODTÜ kampusunun yukarıda değinilen özellikleri dikkate alınarak, kampus için sekiz adet farklı doğal gaz yakıtlı kojenerasyon santralı tasannu geliştirilmiştir. Daha sonra ise, termoekonomik optimizasyon süreciyle maliyet dökümleri çıkarılmış ve tasarlanan kojenerasyon santrallannm yapılabilirliği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UTILIZATION OF NATURAL GAS, OPTIMIZATION OF COGENERATION/ COMBINED CYCLE APPLICATIONS IN CAMPUS ENVIRONMENT Özgirgin, Ekin M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. O. Cahit Eralp Co-Supervisor: Haluk Direskeneli May 2004, 214 pages A computer program, called“Cogeneration Design”is developed using Visual Basic 6.0, for conceptually designing cogeneration power plants. Design is focused on power plants to be built in university campuses, where there is mainly heating, hot water, electricity and sometimes cooling demands. Middle East Technical University campus is considered as the primary working area. Before the conceptual design study, detailed information regarding description of the campus, infrastructure, annual electric, water and heat demand covering last 10 years, properties of existing heat plant including natural gas expenses and specifications of the steam distribution pipes and electricity grid are collected and examined in detail. mThroughout the thesis, eight different natural gas fired cogeneration power plant designs are developed regarding different gas turbine and steam turbine configurations, for METU Campus, considering the Campus' properties described above, by using the“Cogeneration Design”program. Then, by means of a thermoeconomic optimization process, cost summary reports are prepared and the feasibility of the designed cogeneration power plants are discussed.