XXL, metropolis as the object of architecture
XXL, mimarlığın nesnesi olarak metropol
- Tez No: 153394
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: architectural specificity, architectural intervention, architectural scale, architectural program, metropolis, metropolitan condition, metropolitan non- design, matrix, void, Bigness. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz XXL, MİMARLIĞIN NESNESİ OLARAK METROPOL Altürk, Emre Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayşen Savaş Mart 2004, 112 Sayfa Mimarlık söyleminin tarihsel oluşum kurgusu kenti ulaşılabilecek en son (nihai) nesnesi, kompozisyonun en son uzantısı, en büyük bina olarak nitelendirmiştir.“Katışıksız”nesnesi olan bina ile kenti, ya ikisini de genel fiziksel üretim süreçlerinde konumlandırarak ya da birbirine benzeterek ilişkilendirmeye çalışmıştır. Fakat bu sürekliliğe karşın, mimarlığın kentle ilişkisi içsel bir tasarrufun kente yansıtılması olarak anlaşılmış ve sonuç olarak tek yönlü kalmıştır. Mimarlık 'belirliliğini' bina üzerinden kente yaymak amacı ile küçük ölçekten büyük ölçeğe doğru işlemiştir.Ancak 20. yüzyılın sonlarına doğru açıklık kazanmıştır ki, sonuçta modern metropole nüfuz edecek olan 'mimari belirlenmişlik' değil, aksine mimarlığa etki edecek olan metropolitan belirsizliktir. Tasarımı da kapsayan karmaşık bir kültürel sistemler yığını olarak metropol, yapılı çevrenin tek bir mesleğin kodları aracılığıyla anlamlandırmasına karşı çıkmaktadır.“Metropolitan tasarlanmamışlık”olarak adlandırılabilecek bu karmaşık ilişkiler sistemini irdeleyecek bu tez, 'mimari tasarım'ı güncel 'metropolitan durum' ile ilişkilendirerek yeniden ele alacaktır. Mimari nesnenin tasarım sürecinde yüklendiği anlamları ile metropolitan süreçlerde kazandığı anlamların çakışmadığından yola çıkarak, metropolitan değişkenliğe uygun yeni bir 'mimari müdahale' yöntemi araştırılacaktır. Rem Koolhaas'ın 'Delirious New York' kitabı ile OMA'nın 'Pare de la Villette' projesinin beraber incelenmesi üzerinden 'program,'“boşluk,”“Büyüklük”ve 'mimari ölçek' gibi kavramlar yeniden araştırılacaktır. Bir diğer amaç mimari ık-metropol ilişkisinin bir ikilik değil, etkileşim içindeki“hemhuduttu”{contiguous) yapılar olarak kavranmasını sağlamaktır. Anahtar Kelimeler mimari belirlilik, mimari müdahale, mimari ölçek, mimari program, metropol, metropolitan durum, metropolitan tasarlanmamışlık, matris, boşluk, Büyüklük. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT XXL, METROPOLIS AS THE OBJECT OF ARCHITECTURE Altürk, Emre M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayşen Savaş March 2004, 112 Pages Beginning with its historical setting, architectural discourse conceived city as its ultimate object, as the ultimate extension of the composition: the largest building. It relentlessly aimed to link its“pure”object - building - to the city either by locating the two within the general processes of material production or through analogies. Yet, despite such continuity, architecture's relationship with the city was conceived as the projection of an internal economy onto the city and remained unilateral. Architecture operated from the small scale to the large scale, radiating its 'specificity' through the city via building. IllIt became obvious in the late 20th century that it was not the 'architectural specificity' to penetrate into modern metropolis but vice versa. Being a complex agglomeration of cultural systems - including design itself - metropolitan multiplicity resists the determination of significance of built environment through the specific codes of any institutionalized practice. Acknowledging such a complex system of relationships, namely“metropolitan non-design,”this study offers a reassessment of 'architectural design' within the contemporary 'metropolitan condition.' Departing from the disjunction(s) between the significance attributed through design and its appropriation through metropolitan non-design, work at hand aims to elaborate a new mode of 'architectural intervention' compatible with the metropolitan instability. Through a cross-examination of Rem Koolhaas's 'Delirious New York' and OMA's 'Pare de la Villette,' concepts such as 'program,'“void,”“Bigness”and 'architectural scale' will be reassessed. Moreover, the goal is to replace the conception of architecture-metropolis relationship that is formulated through a duality with one that is conceived in terms of interacting, contiguous signifying structures.