Simulated annealing for the generation of pareto fronts with aerospace applications
Tavlama benzetimi yönteminin pareto sınırı oluşturmak için kullanılması (havacılık ve uzay uygulamaları ile birlikte)
- Tez No: 153399
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OZAN TEKİNALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok amaçlı Eniyileme, Tavlama Benzetimi Yöntemi, Havadan- Yere Füzeler, Gelişmiş Uydu Fırlatma Sistemi, Yörünge Eniyilemesi iv, Multi-objective Optimization, Simulated Annealing, Air-to- Surface Missiles, Advanced Launch System, Trajectory Optimization
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
ÖZ TAVLAMA BENZETİMİ YÖNTEMİNİN PARETO SINIRI OLUŞTURMAK İÇİN KULLANILMASI (HAVACILIK VE UZAY UYGULAMALARI İLE BİRLİKTE) Gizem Karslı Master, Havacılık ve Uzay,Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ozan Tekinalp Ocak 2004, 162 sayfa Bu tezde Pareto sının oluşturmak için yeni bir yöntem geliştirildi. Yöntem tavlama benzetimini esas alan Araştır ve Sakla yöntemine dayanmaktadır. Yeni yöntem Araştır ve Sakla yöntemiyle aynı araştırma ve soğutma tekniklerini birden fazla eniyi saptama sistemi için kullanır. Her eniyi saptama sistemi ayrı ayrı soğutulur ve araştırılan nokta hesaplanmış kabul edilebilir olasılıkların azami değerine göre kabul edilir. Bu yeni algoritma Çoklu Soğutma-Çok Amaçlı Tavlama Benzetimi Yöntemi olarak adlandırılır. Varolan metotlara üstülüğü örnek problemlerle gösterilmiştir. Pareto sınırını oluştururken kullanılan iki parametrenin göreceli etkisini incelemek amacıyla bir parametrik çalışma yapılmıştır: kullanılan ağırlık kümeleri sayısı ve izin verilen fonksiyon hesaplama sayısı. Hesaplanan fonksiyon sayısını artırmanın gerçek sınıra daha yakın bir sınır ile sonuçlandığı ve kullanılan ağırlık kümeleri sayısının hem sınırı bütün olası alana yaydığı hem de sınır üzerinde daha çok nokta elde etmeye yaradığı gösterilmiştir. Algoritma iki farklı havacılık ve uzay probleminin Pareto sınırını elde etmek.için kullanılmıştır: azami menzil ve asgari süre amaçlanarak havadan-yere füze yörüngesi eniyilemesi ve yörüngeye yerleştirilen azami kütle ve azami yerleşim hızı amaçlanarak bir uydu fırlatma aracı yörüngesi eniyilemesi. Uydu fırlatma aracı yörüngesi eniyilemesi probleminde olduğu gibi çok çözümlü problemlerde, iki Pareto noktası arasında enterpolasyon yaparak çözüm bulmanın mümkün olamayabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATED ANNEALING FOR THE GENERATION OF PARETO FRONTS WITH AEROSPACE APPLICATIONS Gizem Karsh M.Sc, Department of Aerospace Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ozan Tekinalp January 2004, 162 pages In this thesis, a new algorithm for the generation of the Pareto-optimal front is developed. The algorithm is based on an unconstrained simulated annealing algorithm, Hide-and-Seek. The new method uses the same search and cooling procedures with Hide and Seek, but employs a set of fitness functions. Each fitness function is cooled individually, and acceptance is based on the maximum value of the acceptance probabilities calculated. The algorithm is called Multiple Cooling Multi Objective Simulated Annealing algorithm. Its superiority over existing methods is demonstrated through some benchmark problems. A parametric study is conducted to examine the relative effect of two parameters to the generation of the Pareto front: The number of weight sets used, and the permitted number of function evaluations. It is shown that while higher number of function evaluations gives a more closer front to the actual front, number of weight sets used helps not only the solution to spread the whole front, but also helps obtaining more points on the front. The algorithm is also used to obtain Pareto optimal fronts for two aerospace problems: Trajectory optimization of an air to surface missile to reach maximumrange in minimum flight time and a trajectory optimization of a launch vehicle to maximize orbit insertion mass, and insertion velocity. It is shown that for multi-modal problems such as the launch vehicle trajectory optimization problem, it may not be possible to interpolate a solution between two Pareto points.