Minimal non-fc-groups and coprime automorphisms of quası-simple groups
Minimal FC olmayan guplar ve yarı basit grupların göreceli asal otomorfizmaları
  1. Tez No: 153416
  2. Yazar: KIVANÇ ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KUZUCU, YRD. DOÇ. DR. AYŞE BERKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Minimal FC olmayan grup, sonlumsu permutasyonal gösterim, yarı basit grup, göreceli asal otomorfizma. vu, Minimal non-FC-group, fmitary permutational representation, quasi-simple group, coprime automorphism
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
oz MINIMAL FC OLMAYAN GRUPLAR VE YARI BASİT GRUPLARIN GÖRECELİ ASAL OTOMORFİZMALARI Ersoy, Kıvanç Yüksek Lisans, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mahmut Kuzucuoğlu Yardımcı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ayşe A. Berkman Eylül 2004, 62 sayfa Eğer G grubunun her elemanının eşlenik sınıfı sonlu ise G'ye FC grup denir. Eğer G bir FC grup değil, ancak G'nin her öz altgrubu bir FC grup ise G'ye minimal FC olmayan grup adı verilir. Bu tezin ilk bölümü minimal FC olmayan gruplar ve onların sonlumsu permutasyon gösterimleri üzerinedir. Belyaev 1998'de her yerel sonlu, minimal FC olmayan ve G = G' eşitliğini sağlayan grubun sonlumsu permutasyon gösterimi olduğunu kanıtladı. Bölüm 3'te, Belyaev'in kanıtı ayrıntılarıyla yazılmıştır. Eğer G = G' ve G/Z(G) basit ise G grubuna yarı basit denir. Tezin ikinci bölümü yarı basit gruplar ve onların göreceli asal otomorfizmaları üzerinedir. Bölüm 4'te, Parker ve Quick'in kanıtı ayrıntılarıyla yazılmıştır. Buna göre, eğer Q bir yarı basit grup ve A, Q'nun birimden farklı bir göreceli asal otomorfizma grubu ise ve \Q : Cq(A)\ < n sağlanıyorsa bu durumda \Q\ < n3 olur, yani Q grubunun mertebesi n'nin bir fonksiyonuyla sınırlanır. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MINIMAL NON-FC-GROUPS AND COPRIME AUTOMORPHISMS OF QUASI-SIMPLE GROUPS Ersoy, Kıvanç M.Sc, Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Mahmut Kuzucuoğlu Co-Advisor: Assist. Prof. Dr. Ayşe A. Berkman September 2004, 62 pages A group G is called an FC-group if the conjugacy class of every element is finite. G is called a minimal non-FC-group if G is not an FC-group, but every proper subgroup of G is an FC-group. The first part of this thesis is on minimal non-FC-groups and their finitary permutational representations. Belyaev proved in 1998 that, every perfect locally finite minimal non-FC- group has non-trivial finitary permutational representation. In Chapter 3, we write the proof of Belyaev in detail. Recall that a group G is called quasi-simple if G is perfect and G/Z(G) is simple. The second part of this thesis is on finite quasi-simple groups and their coprime automorphisms. In Chapter 4, the result of Parker and Quick is written in detail: Namely; if Q is a quasi-simple group and A is a non-trivial group of coprime automorphisms of Q satisfying \Q : Cq(A)\ < n then \Q\ < n3, that is \Q\ is bounded by a function of n. IV