Nozzle blockage in continuous casting of Al-killed SAE 1006 and SAE 1008 steel grades in İskenderun iron and steel works
İskenderun demir ve çelik işletmelerinde alüminyumla deokside edilmiş SAE 1006 ve SAE 1008 kalite çeliklerin sürekli dökümünde nozul tıkanması
- Tez No: 153418
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ SEVİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: nozul, tıkanma, alüminyumla deokside edilmiş çelikler, döküm, CaSi, SAE 1006, SAE 1008, nozzle, clogging, Al-killed steels, casting, CaSi treatment, SAE 1006, SAE 1008. m
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Öz İSKENDERUN DEMİR VE ÇELİK İŞLETMELERİNDE ALÜMİNYUMLA DEOKSİDE EDİLMİŞ SAE 1006 VE SAE 1008 KALİTE ÇELİKLERİN SÜREKLİ DÖKÜMÜNDE NOZUL TIKANMASI Sakallı, Erhan Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Danışmam: Prof. Dr. Naci Sevinç Nisan 2004, 99 sayfa Bu tez çalışmasında, alüminyumla deokside edilmiş çeliklerin sürekli dökümünde daldırma nozulu tıkanması araştırıldı. Çalışma düşük silisli Al ile deokside edilmiş SAE 1006 (1.2006) ve SAE 1008 (1.2008) çeliklerini içermektedir. Bu çalışmada 75 Adet 1.2006 ve 75 adet 1.2008 kalite çeliğin dökülebilirlikleri incelendi. Dökülebilirliklerinin sıvı çelikte bulunan kalsiyumdan ve oksit haldeki alüminyumdan etkilendiği görüldü. Oksit haldeki Al miktarı arttıkça dökülebilirliğin azaldığı, Ca ve Ca/Al0ksit miktarı arttıkça da arttığı bulundu. Reoksidasyonun dökülebilirlik üzerine kayda değer bir etki göstermediği görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NOZZLE BLOCKAGE IN CONTINUOUS CASTING OF AL-KILLED SAE 1006 AND SAE 1008 STEEL GRADES IN İSKENDERUN IRON AND STEEL WORKS Sakallı, Erhan M.Sc, Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Naci Sevinç April 2004, 99 pages In this work, nozzle clogging in the submerged entry nozzle in continuous casting of Al killed steels has been studied. The study has been based on low silicon Al killed SAE 1006 (1.2006) and SAE 1008 (1.2008) grades. In this study, castabilities of 75 heats for 1.2006 steel grades and 75 heats for 1.2008 steel grades have been investigated. Castabilities of the experimental heats have been found to be affected by Al content in oxide form (Aloxy) and Ca content of the liquid steel. Castabilities have been found to decrease with increase in Aloxy and to increase with increase in Ca content and Ca/Aloxy ratio. Reoxidation has been found not to affect the castability appreciably.