Investigation of bit hydraulics for gasified drilling fluids
Gaz karışımları sondaj sıvıları için matkap hidroliginin incelenmesi
  1. Tez No: 153439
  2. Yazar: HÜSEYİN ALİ DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EVREN ÖZBAYOĞLU, DOÇ. DR. HAKKI GÜCÜYENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gaz Kanşımlı Sondaj Sıvılan, Matkap Hidroliği, Ses Altı (Kritik Altı) ve Ses Üstü (Kritik) Rejimleri, Çok Fazlı Akış, Ses Dalgası Aktanım. vı, Gasified Drilling Fluids, Bit Hydraulics, Sonic (Critical) and Subsonic (Sub-critical) Regimes, Multiphase Flow, and Sound Wave Transmission. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
oz GAZ KARIŞIMLI SONDAJ SIVILARI İÇİN MATKAP HİDROLİĞİNİN İNCELENMESİ Doğan, Hüseyin Ali Yüksek Lisans Tezi, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. M. Evren Özbayoğlu Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İ. Hakkı Gücüyener Nisan 2004, 96 sayfa Petrol sektöründe yapılan sondaj operasyonlarında, matkaplardaki basınç kayıplarının kesin olarak belirlenmesi çok önemlidir. Literatürde, basmç kayıplarının hesaplanması üzerine yapılmış çalışmalar mevcuttur. Bunlardan birçoğu, tek fazlı sondaj akışkanları için kullanılan bağıntı ve yöntemler içermekte olup, çok fazlı sondaj akışkanları, bir başka deyişle sıvı gaz karışımları için, basmç düşünlerinin başarılı bir şekilde hesaplanmasını sağlamaktan çok uzaktır. Varolançalışmalardan birkaçı ise, ya yüksek gaz akış hızlarında uygun sonuçlar ya da veren birçok varsayıma dayanarak meydana getirilen çalışmalardır. Bu çalışma, gazlı sondaj akışkanları hidroliğini hesaplayacak bir matematiksel model sunmaktadır. Kritik ve kritik altı akış rejimlerine uygun olan bu model, sıkıştırılabilir akış için olan temel enerji denkleminden elde edilmiştir. Model, iç enerji, sıkıştırılabilme çarpanı ve sıcaklık değişimlerini dikkate almaktadır. Buna ek olarak,“kanşımlarm ses hızlan”yaklaşımı bu modelde kullanılmıştır. Geliştirilen matematiksel model kullanılarak bir bilgisayar programı oluşturulmuştur. Bu program, matkap basmç kayıplarım ses altı bölgesinde hesaplamakta ve eğer akış ses üstü bölgede ise ses, altı bölgesine uygun akış hızlan önermektedir. Bilgisayar programı, saha değerlerine uygun verilerle çalıştınlmıştır. Elde edilen sonuçlar, literatürde olan modellerden elde edilen sonuçlarla karşılaştınlmış ve geliştirilen modelin sonuçlarının %9'dan az bir fark gösterdiği görülmüştür. Ayrıca, kuyu dibi basıncının, sıvı faz hızlının ve nozul çapının matkap basmç kaybı değerleri üzerinde çok etkili olduklan gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF BIT HYDRAULICS FOR GASIFIED DRILLING FLUIDS Doğan, Hüseyin Ali M.S., Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. M. Evren Özbayoğlu Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. İ. Hakkı Gücüyener April 2004, 96 pages Accurate determination of the pressure losses at the bit is very important for drilling practices in petroleum industry. In the literature, there are several studies on determination of the pressure losses. Major focus is concentrated on single phase drilling fluids, which is far from accurate estimation of pressure losses for multiphase fluids, i.e., fluids including a liquid and a gas phase, at the bit. Some of 111these models are valid for multiphase fluids, however, they are either valid for very high gas flow rates, or developed using very strong assumptions. This study presents a mathematical model for calculating bit hydraulics for gasified drilling fluids. The theory, which is valid for both sonic (critical) and subsonic (sub-critical) regimes, is based on the solution of the general energy equation for compressible fluid flow. The model is sensitive to changes in internal energy, temperature and compressibility. In addition, the model uses“mixture sound velocity”approach. A computer program is developed based on the proposed mathematical model. The program calculates pressure drop through a nozzle in subsonic flow region, and suggest flow rate if the calculated pressure drop values is in the sonic flow pressure ranges. The program has been run at reasonable field data. The results of the models have been compared with the results of existing models in the literature. The results show that the pressure losses through the bit can be estimated with a variation less than 9%. Also, it has been observed that bottom hole pressure, velocity of the liquid phase and nozzle size have a strong influence on bit pressure drop.