Studies on the generalized and reverse generalized Bessel polynomials
Genelleştirilmiş ve ters çevrilmiş Bessel Polinomları
  1. Tez No: 153440
  2. Yazar: ZEYNEP SONAY POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TAŞELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Hipergeometrik Tipi Diferansiyel Denklemler, Hipergeometrik Tipi Fonksiyonlar, Ortogonal Polinomlar, Bessel, Genelleştirilmiş Bessel ve Genel leştirilmiş Çevrilmiş Bessel Polinomları, Differential Equations of the Hypergeometric Type, Functions of the Hypergeometric Type, Orthogonal Polynomials, Bessel, Generalized Bessel and Reverse Generalized Bessel Polynomials. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZ genelleştirilmiş ve ters çevrilmiş bessel polinomları Polat, Zeynep Sonay Yüksek Lisans, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan Taşeli Nisan 2004, 73 sayfa Uygulamalı matematiğin ve matematiksel fiziğin pek çok alanında karşılaşılan özel fonksiyonlar ve özellikle klasik ortogonal polinomlar hipergeometrik tipi denklem olarak bilinen ikinci mertebeden lineer bir diferansiyel denklemi sağlarlar. Bu hipergeometrik tipi denklemin değişken katsayıları belirli özel bir yapıdadır. Bu katsayılara bağlı olarak, klasik ortogonal polinomlar diye bilinen Jacobi, La- guerre ve Hermite polinomları hipergeometrik tipi denklemin çözümleri şeklinde elde edilirler. Bu tezde, çok iyi incelenmiş bu klasik polinomlarla, Bessel poünomları olarak adlandırılan ve literatürde daha az ilgi toplayan bir başka polinom sınıfı üzerinde çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON THE GENERALIZED AND REVERSE GENERALIZED BESSEL POLYNOMIALS Polat, Zeynep Sonay M.Sc, Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Hasan Taşeli April 2004, 73 pages The special functions and, particularly, the classical orthogonal polynomials encountered in many branches of applied mathematics and mathematical physics satisfy a second order differential equation, which is known as the equation of the hypergeometric type. The variable coefficients in this equation of the hypergeo- metric type are of special structures. Depending on the coefficients the classical orthogonal polynomials associated with the names Jacobi, Laguerre and Hermite can be derived as solutions of this equation. In this thesis, these well known classical polynomials as well as another class of polynomials, which receive less attention in the literature called Bessel polynomials have been studied.