Productivity analyses in fermentations with three different biolarvicides
Üç farklı biyolaravasidal bakteri suşunda fermentasyon verimliliği analizi
  1. Tez No: 153445
  2. Yazar: HAYRİYE ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY ÖZCENGİZ, PROF. DR. CUMHUR ÇÖKMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Bacillus thuringiensis subsp. israelensis, Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki, Bacillus sphaericus, delta endotoxin, crystal protein, binary toxin, fermentation, carbon to nitrogen ratio, bioassay. VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Öz ÜÇ FARKLI BİYOLARAVASİDAL BAKTERİ SUSUNDA FERMENTASYON VERİMLİLİĞİ ANALİZİ Özçelik, Hayriye Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gülay Özcengiz Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cumhur Çökmüş Nisan 2004, 123 sayfe Birçok böcek türünün kullanılan insektisitlere karşı gösterdiği dirençlilik ve kullanılagelen insektisitlerin hedef profili dışındaki organizmalara zararlı etkileri mücadelede yeni amaçlara yönelimlere neden olmuştur. Bacillus thurmgiensis(Bt)ve Bacillus sphaericus(Bs) gibi bakterilerin insektisit özelliği gösteren aktivitilerinin bulunuşu.' Çalışmamızın ilk bölümünde büyük ölçekli ve düşük maliyetli üretim koşullara ön hazırlık olarak, fermentasyonda kullanılacak besiyerinin optimizasyonuna gidilmiştir. Bs 2362 susu, peynir altı suyu tozu ve soya unu temelli iki besiyerinde üretilmiştir. Kullanılan bu iki besiyeri NYSM esas alınarak yeniden tasarlanmıştır. Soya ununun karbon ve azot kaynağı olarak kullanıldığı SYSM hücre sayısı, sporlarıma frekansı ve toksin üretimi açısından başarılı sonuçlar vermiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde local bir izolat olan Bacillus thuringiensis alt tür kurstaki 81'in verimlilik analizi yapılmıştır. YSM besiyeri 1.1, 2:1, 4:1, 8:1, 10:1 20:1 ve 30:1 C.N oranlan glükoz ve sükroz kullanılarak yeniden dizayn edilmiş ve herbiri için 72 saatlik üretim sürecinde organizmanın büyüme, sporlarıma ve protein üretim profilleri çıkarılmıştır. Üçüncü suş olarak tercih edilen Bacillus thuringiensis subsp. israelensis ONR60 kristal protein üretimi, farklı C:N oranlarında tasarlanan TBL besiyerinde çalışılmış, bu amaçla 2:1, 4:1 ve 8:1 olmak üzere üç oran denenmiştir. Çalışmalar ve larva test sonuçlan 2:1 C:N oranının sonraki basamaklar için tercih edilebilir olduğunu göstermiştir. En ideal üretim süreci 60 saat olarak belirlenmiştir.Çalışmanın son basamağında halihazırda belirlenmiş olan optimal koşullar 30litrelik fermentöre uygulanmış, Bacillus thuringiensis alt tür. israelensis ONR60 susunun larvasıdal aktivitesi test edilmiştir. Sonuçlar beklenen değerlerin altında kalmıştır. Anahtar Kelimeler Bacillus thuringiensis israelensis, Bacillus thuringiensis kurstaki, Bacillus sphaericus, delta-endotoksin, kristal protein, ikili toksin.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTIVITY ANALYSES IN FERMENTATIONS WITH THREE DIFFERENT BIOLARVICIDES Özçelik, Hayriye M.Sc, Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Gülay Özcengiz Co-Supervisor: Prof. Dr. Cumhur Çökmüş April 2004, 123 pages The development of insecticides resistance among many insect species and the ecological damage occasionally caused by the lack of specificity in the toxic effects of insecticides have provided the impetus to seek alternative methods of insect control. This observation led to the development of bioinsecticides based on the insecticidal action Bacillus sphaericus (Bs), Bacillus turingiensis (Bt). IVThe discovery of biolarvicidal actions of Bacillus thuringiensis and Bacillus sphaericus opened a new perspective for insect control. In the first part of the study was initiated to determine a suitable fermentation medium formulation and optimal fermentation conditions for large scale, low cost production of Bs. Bs 2362 was tested in whey and soy flour based media. These media was reformulized form of NYSM (Nutrient Broth Yeast Extract Sporulation Medium). Soy flour based medium, SYSM, gave the promising results in terms of cell yield, sporulation frequency and toxin production. In the second part of the study, fermentation productivity anlaysis of a local isolate Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki 81 was evaluated. In order to compare different C:N ratios (1:1, 2:1, 4:1, 8:1, 10:1 20:1 and 30:1) of YSM medium. Btk 81 were run for 72 h and cell growth, sporulation and toxin protein profile of Btk 81 were determined for each. When all the quantitative toxin data for both glucose and sucrose varying C:N ratios were compared, it was determined that the crystal protein concentrations had the highest value in sucrose based medium when C:N ratio was 10:1. Regulation by C:N ratio of crystal protein biosynthesis was investigated for improving the production of this protein by our third candidate strain Bacillus thuringiensis subsp. israelensis ONR60. The experiments were performed by using TBL medium, at three different C:N ratios, 2:1, 4:1 and 8:1 respectively. Inview of the cell growth characteristics and bioassy results, TBL medium designed with 2:1 C:N ratio was chosen as the best for further steps. In addition, running time of the culture determined as 60 hours as was also determined in the previous experiment. As the last step of this study, the pre-determined optimal conditions were applied to a 30L batch type fermentor for toxin production by using Bacillus thuringiensis subsp. israelensis ONR60. Unfortunately, the toxicity was not satisfactory, being much below the level of that expected as based on the results of the laboratory scale studies.