Effect of retrogression and reaging heat treatment on corrosion fatigue crack growth behavior of AA7050 alloy
AA 7050 aluminyum alaşımında retrograsyon ve yeniden yaşlandırma (RRA) ısıl işleminin korozyonlu yorulma çatlak ilerleme davranışına etkisi
  1. Tez No: 153452
  2. Yazar: NEVZAT AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RIZA GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çatlak büyüme hızı, korozyonlu yorulma, retrograsyon ve yeniden yaşlandırma ısıl işlemi, çatlak uzunluğu, gerilim şiddet aralığı, tuzlu su çözeltisi. vıı, Fatigue crack growth rate, corrosion fatigue, retrogression and reaging heat treatment, crack length, stress intensity range, salt water solution
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
oz AA 7050 ALÜMİNYUM ALAŞIMINDA RETROGRASYON VE YENİDEN YAŞLANDIRMA (RRA) ISDL İŞLEMİNİN KOROZYONLU YORULMA ÇATLAK İLERLEME DAVRANIŞINA ETKİSİ Akgün, Nevzat Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rıza Gürbüz Eylül 2004, 106 Sayfa Bu çalışmada, retrograsyon ve yeniden yaşlandırma (RRA) ısıl işleminin AA 7050 T73651 alüminyum alaşımındaki korozyonlu çatlak ilerleme davranışına etkisi incelenmiştir. Yorulma çatlak ilerleme testleri için LS örnekleme yönünde kompakt çekme (KÇ) numuneleri hazırlanmıştır. Numuneler 477 °C'de çözündürülmüş ve 120 °C'de 24 saat yaşlandınlmıştır (T6 ısıl işlemi). Daha sonra, numunelere 200 °C'de kanştırmah yağ banyosunda 1, 5, 30, 55 ve 80 dakika sürelerince retrograsyon uygulanmıştır. Ardından numuneler 120 vı°C'de 24 saat yeniden yaşlandınlmıştır (T6 ısıl işlemi). Değişen retrograsyon zamanlarında ve ısıl işlem sonunda sertlik değerleri alınmıştır. Yorulma çatlak ilerleme testleri işlem görmemiş ve değişik retrograsyon zamanlı ısıl işlem görmüş numunelerde, R= 0.1 ve f=l Hz yükleme durumunda sinüzoidal yük dalgası uygulanarak, hem laboratuvar hem de 3.5% NaCl çözeltili korozyonlu çevre şartlarında gerçekleştirilmiştir. En yüksek yorulma çatlak ilerleme dayancı laboratuvar ve korozyonlu çevre şartlan için sırasıyla 30 dakika ve 5 dakika retrograsyon zamanlı numunelerde gözlemlenmiştir. Bu alaşımda yorulma performansının iyileştirilmesinde RRA ısıl işleminin başarıyla uygulanabileceği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF RETROGRESSION AND REAGING HEAT TREATMENT ON CORROSION FATIGUE CRACK GROWTH BEHAVIOR OF AA7050 ALLOY Akgün, Nevzat M.S., Department of Metallurgical and Materils Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rıza Gürbüz September 2004, 106 Pages The effect of retrogression and reaging heat treatment on corrosion fatigue crack growth behavior on AA7050 T73651 aluminum alloy is investigated. CT (Compact Tension) specimens are prepared in LS direction for fatigue crack growth tests. Samples are solution heat treated at 477 °C and aged at 120 °C for 24 h (T6 condition). After that, samples are retrogressed at 200 °C for times of 1, 5, 30, 55 and 80 minutes in a circulating oil bath. Then, samples are re- aged at 120 °C for 24 h (T6 condition). Hardness measurements are taken at different retrogression times and at the end of the heat treatment. IVFatigue crack growth tests are performed at as received condition and at different retrogression times with sinusoidal loading of R=0.1 and f=l in both laboratory air and corrosive environment of 3.5% NaCl solution. The highest fatigue crack growth resistance is observed for 30 min. and 5 min. retrogression for laboratory air and corrosive environment respectively. It is concluded that RRA can successfully be used to improve fatigue performance of this alloy.