Processing and characterization of poly (ethylene terephthalate) based composites
Poli (etilen tereftalat) bazlı kompozitlerin prosesi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 153453
  2. Yazar: MERT KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKNUR BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozitler, Poli(etilen tereftalat), Cam Fiber, Elastomer, Darbe Dayanımının Geliştirilmesi, Mekanik Özellikler vıı, Composites, Poly(ethylene terephthalate), Glass Fiber, Elastomer, Impact Modification, Mechanical Properties
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
oz POLİ(ETİLEN TEREFTALAT) BAZLI KOMPOZİTLERIN PROSESİ VE KARAKTERİZASYONU Kılınç, Mert Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Göknur Bayram Temmuz 2004, 207 sayfa Polimerik kompozitler iki ya da daha fazla malzemeyi ayn fazlar şeklinde içeren ve bu malzemelerden en az biri polimer olan kompozitlerdir. Herhangi bir polimeri cam, karbon ya da başka bir polimerle karıştırarak, polimerin istenilen özelliklerinin geliştirilmesi mümkündür. Bu çalışmada matriks malzemesi olarak geri kazanılmış poli(etilen tereftalat) PET, güçlendirici olarak kısa cam elyaf (KCE) ve darbe dayanımını arttırıcı olarak elastomer kullanılarak üçlü kompozitler hazırlanmıştır. Şişe sınıfı geri kazanılmış PET, etilenin terpolimeri olan ve metil akrilat/glisidil metakrilat içeren bir elastomerle çift vidalı ekstrüderde karıştırılmış ve E tipi kısa cam fiber de yan besleyiciden ekstrüdere beslenmiştir. Çalışmada PET, ağırlıkça yüzdesi 10'dan 50'ye kadar olan elastomer ile karıştırılmıştır ve ağırlıkça yüzdesi 10'dan 40'a kadar olan KCE sisteme eklenmiştir. Ekstrüzyon sırasında ekstrüder proses parametreleri sabit tutulmuştur. Elde edilen kompozitler sonra baskılı kalıplama tekniğiyle karakterizasyon deneyleri için kalıplanmışlardır. viÜretilen kompozitlerin mekanik ve termal özellikleri ve morfolojileri karakterize edilmiştir. Kompozitlerin eriyik davranıştan ve fiber boyu dağılımları da seçilen kompozitler için belirlenmiştir. Üçlü sistemlerdeki en yüksek çekme dayanımı değerleri ağırlıkça % 10 elastomer içeren kompozitlerde gözlenmiştir. Yüksek çekme ve eğilme modülü değerleri % 20 elastomer içeren kompozitlerde elde edilmiştir. Darbe dayanımı testleri, elastomer içeriği % 30'dan fazla olan kompozitlerde darbe dayanımının önemli ölçüde arttığını göstermiştir. Kompozitlerin termal analizleri DSC (Diferansiyel Taramalı Kalorimetre) ile yapılmıştır. Kompozitlerin kristallenme dereceleri artan elastomer miktarı ile azalmış, buna karşılık erime sıcaklıkları fazla etkilenmemiştir. SEM mikrografları fiber ile matriks arasındaki yapışmanın artan elastomer oranlarıyla belirgin bir şekilde arttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROCESSING AND CHARACTERIZATION OF POLY(ETHYLENE TEREPHTHALATE) BASED COMPOSITES Kılınç, Mert M. S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Göknur Bayram July 2004, 207 pages Polymeric composites are any of the combinations or compositions that comprise two or more materials as separate phases, at least one of which is a polymer. By mixing a polymer with another material, such as glass, carbon, or another polymer, it is often possible to improve the desired properties of the polymer. In this study, ternary composites were prepared by using recycled poly(ethylene terephthalate), PET as the matrix material, short glass fiber (SGF) as the reinforcing filler and thermoplastic elastomer as the impact modifier. Bottle grade recycled PET was mixed in a twin screw extruder with a thermoplastic elastomer which is a terpolymer of ethylene/methyl acrylate/glycidyl methacrylate (E-MA-GMA), and E type short glass fiber is fed to the extruder from a side feeder. During this study, recycled PET was mixed with from 10 to 50 wt. % elastomer, and SGF was added to the system in the range from 10 to 40 % by weight. Processing parameters IVwere kept constant during extrusion. The composites were then compression molded for characterization experiments. The produced composites were characterized in terms of their mechanical and thermal properties and morphologies. Melt behavior and fiber length distribution of me composites were also determined for selected composites. In ternary systems witti 10 % elastomer, highest tensile strength values were observed. High tensile and flexural moduli values were obtained for the composites containing 20 % elastomer. Results of impact tests designated that impact strength increased significantly after 30 % elastomer content Thermal analyses of the composites were done by using a DSC (Differential Scanning Calorimeter). Degree of crystallinity of ternary system decreased with increasing elastomer content, but melting points of the composites were not affected significantly. SEM micrographs showed that the adhesion between the matrix and fiber increased considerably with elastomer addition.