Adsorption calorimetry in supported catalyst characterization: Adsorption structure sensitivity on Pt/gamma-AI203
Destekli metal katalizörlerinin karakterizasyonunda adsorblanma kalorimetresinin kullanımı: Pt/gamma-AI2O3 katalizörü üzerinde adsorblanmanın yapısal duyarlılığı
- Tez No: 153454
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikrokalorimetre, Adsorblanma Kalorimetresi, Yapısal Duyarlılık, Katalizör, Destekli Metaller, Pt vıı, Microcalorimeter, Adsorption Calorimetry, Structure Sensitivity, Catalysis, Supported Metals
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz DESTEKLİ METAL KATALİZÖRLERİNİN KARAKTERIZASYONUNDA ADSORBLANMA KALORİMETRESİNİN KULLANIMI: Pt/rAI203 KATALİZÖRÜ ÜZERİNDE ADSORBLANMANIN YAPISAL DUYARLILIĞI Üner, Murat Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Deniz Üner Eylül 2004, 69 sayfa Bu çalışmada, Pt/Al203 katalizörü üzerinde hidrojen, oksijen ve karbon moksit gazlarının adsorblanmasının yapısal duyarlılığı incelenmiştir. Deneysel çalışma için ıslaklık başlangıcı metoduyla hazırlanan 2 % Pt/AI203 katalizörlerinin metal parça büyüklükleri farklı sıcaklıklarda kalsine ederek değiştirilmiştir. Hava ortamında 683 K, 773 K ve 823 K'de kalsine edilen katalizörlerin metal disperslenme oranları 0.62, 0.20 ve 0.03 olarak tespit edilmiştir. Hidrojen, oksijen ve karbon monoksit gazlarının adsorblanma ısısları SETARAM C80 Tian-Calvet kalorimetre kullanılarak tespit edilmiştir. Bu gazların temiz katalizör yüzeyindeki adsorplanma ısılarında yüzeyin yapısına duyarlılık gözlemlenmemiştir. Metal parçacık büyüklüğünün artmasıyla doygunluk noktasındaki adsorblanmış gaz:metal oranı düşmektedir. Hidrojenin adsorblandığı düşük ve orta enerji seviyelerindeki aktif siteler metal parçacık VIbüyüklüğünün artmasıyla yok olmuştur. Oksijen ve karbon monoksitte ise metal parçacık büyüklüğünün artmasıyla aktif sitelerin enerji dağılımında büyük değişiklikler olmamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ADSORPTION CALORIMETRY IN SUPPORTED CATALYST CHARACTERIZATION: ADSORPTION STRUCTURE SENSITIVITY ON Pt/Y-Al203 Üner, Murat M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Deniz ÜNER September 2004, 69 pages In this study, the structure sensitivity of hydrogen, oxygen and carbon monoxide adsorption was investigated by changing the metal particle size of Pt/Aİ2C>3 catalysts. 2 % Pt/AI2C»3 catalysts were prepared by incipient wetness method; the particle size of the catalysts was manipulated by calcining at different temperatures. The dispersion values for the catalysts calcined in air at 683K, 773K and 823K were measured as 0.62, 0.20 and 0.03 respectively. The differential heats of adsorption of hydrogen, carbon monoxide and oxygen were measured using a SETARAM C80 Tian-Calvet calorimeter. No structure dependency was observed for hydrogen, carbon monoxide or IVoxygen initial heats of adsorption. The adsorbate:metal stoichiometries at saturation systematically decreased with increasing particle size. Hydrogen chemisorption sites with low and intermediate heats were lost when the particle size increased. On the other hand, oxygen and carbon monoxide initial heats and adsorption site energy distributions did not change appreciably with the metal particle size.