A comparative study on differences in color determination process and criteria of leading automobile companies
Lider otomobil firmalarının renk belirleme süreci ve kriterlerinin farklılıkları ile ilgili bir karşılaştırmalı çalışma
  1. Tez No: 153460
  2. Yazar: SENA ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: DR. HAKAN GÜRSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Otomobil tasarımında renk kriteri, otomobil tasarımı, renk ve tasarım. vi, color criterion in automotive industry, automobile design, color and design IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZ LİDER OTOMOBİL FİRMALARININ RENK BELİRLEME SÜRECİ VE KRİTERLERİNİN FARKLILIKLARI İLE İLGİLİ BİR KARŞILAŞTIRMALI ÇALIŞMA Öksüz, Sena Yüksek Lisans, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Hakan Gürsu Mayıs 2004, Bu çalışma, dünyadaki lider otomobil firmalarının renk belirleme süreci ve kriterleri arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları göstermek amacıyla hazırlanmıştır. Konuyla ilgili olarak literatür araştırmaları, görüşmeler ve anketler ışığında karşılaştırmalı bir çalışma yapılmıştır. Tez için görüşülen 22 firma arasında, yalnızca Ford, Honda, Hyundai, Volkswagen, Renault ve Toyota renk belirleme süreçleri hakkında gerekli bilgiyi paylaşmayı kabul etmişlerdir. Çoğunluğu otomobil tasarımcıları ve renk uzmanlarından oluşan olan toplam 19 kişi, otomobillerin renk tasarımları ve belirleme kriterleriyle ilgili soruları cevaplamışlardır. Daha sonra, her firmadan en az bir renk uzmanı, ürün geliştirme mühendisi ve pazarlam yöneticisiseçilmek üzere toplam 18 kişi anketleri tamamlamışlardır. Anketlerle göre, her otomobil üreticisinin özel bir renk belirleme sürecinin olduğu gözlenmiştir. Ancak Renault ve Ford, Toyota ve Volkswagen, Hyundai ve Honda' nın renk belirleme sürecinde benzerlikler göstermektedir. Renault renk belirleme sürecinin elde edilen bilgilerle karşılaştırıldığında, tüketicilerin taleplerini ve farklı otomobil pazarlarının gereksinimlerini karşılamak açısından daha verimli ve başarılı bir süreç olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, araştırma sonuçlan doğrultusunda, Renault' nun üretim aşamasında da insan faktörüne daha duyarlı olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPARATIVE STUDY ON DIFFERENCES IN COLOR DETERMINATION PROCESS AND CRITERIA OF LEADING AUTOMOBILE COMPANIES Öksüz, Sena M.S., Department o Industrial Design Supervisor: Dr. Hakan Gürsu May 2004, The present study was undertaken to indicate the differences and similarities in color determination process and color selection criteria of leading automobile manufacturers of the world. A comperative study was conducted in the light of relevant literature, interviews and questionnaires. A total number of 6 automobile company were selected for case study; Ford, Honda, Hyundai, Volkswagen, Renault and Toyota. Total 19 respondents, the majority of whom were automobile designers and color specialists answered questions related with color design of automobiles and selection criteria. Later, a total of 1 8 representatives, including at least one Color and inTrim designer, Product Engineer and Purchasing Manager from each company, completed the questionnaires. On the basis of findings, it can be said that each auto manufacturer has a particular color determination process. However, there are some similarities in color design process of Renault and Ford, Volkswagen and Toyota, Hyundai and Honda.