High school students' beliefs about mathematics and the teaching of mathematics
Lise öğrencilerinin matematik ve matematiğin öğrenimi hakkındaki inançları
  1. Tez No: 153459
  2. Yazar: ÖZGE MERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFURE BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: İnançlar, Matematik, Matematik Öğretimi, Cinsiyet, Lise Öğrencileri vıı, Beliefs, Mathematics, Teaching of Mathematics, Gender, High School Students
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
öz LİSE ÖĞRENCİLERİNİN MATEMATİK VE MATEMATİĞİN ÖĞRETİMİ HAKKINDAKİ İNANÇLARI Mert, Özge Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Safüre Bulut Ağustos 2004, 96 sayfa Bu çalışmanın amacı, lise öğrencilerinin matematik ve matematik öğretimi hakkındaki inançlarını araştırmaktır. Araştırma, Ankara' daki genel, Anadolu, yabancı dil ağırlıklı ve meslek liselerinde kayıtlı bulunan 425 onuncu sınıf öğrencisiyle yürütülmüştür.Bu araştırma için iki ölçme aracı kullanılmıştır: 1. Matematik Hakkındaki İnançlar Ölçeği; 2. Matematiğin Öğretimi İle İlgili İnançlar Ölçeği Bu araçların geçerlik ve güvenilirlikleri test edilmiştir. Bu araştırmanın deseni nedensel karşılaştırmalı çalışmadır. Bu çalışmanın hipotezleri 0.05 anlamlılık düzeyinde çok yönlü varyans analizi kullanılarak test edilmiştir. Çalışmanın sonuçları şunları göstermiştir: 1. Matematik ve matematiğin öğretimi ile ilgili inançları açısından farklı liselerde okuyan öğrencilerin ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmaktadır. 2. Farklı matematik başarı seviyesine sahip lise öğrencilerinin matematik ve matematiğin öğretimi ile ilgili inançları açısından ortalama skorları arsında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmaktadır. 3. Farklı branşlarda bulunan lise öğrencilerinin vımatematik ve matematik öğretimi hakkındaki inançları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmaktadır. 4. Matematik ile ilgili inançları açısından kız ve erkek öğrenciler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Öte yandan, matematiğin öğretimi ile ilgili inançları açısından kız ve erkek öğrenciler arasında istatistiksel olarak kız öğrenciler lehine anlamlı bir fark bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HIGH SCHOOL STUDENTS' BELIEFS ABOUT MATHEMATICS AND THE TEACHING OF MATHEMATICS Mert, Özge M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Safure Bulut August 2004, 96 pages The purpose of the study was to investigate the high school students' beliefs about mathematics and the teaching of mathematics. The study was conducted in Ankara with 425 tenth-grade students enrolled to general, Anatolian, foreign language, and vocational high schools. Two measuring instruments were utilized: 1. Beliefs about mathematics Scale (BaMS); 2. Beliefs about the Teaching of Mathematics Scale (BTMS). The validity and reliability of these scales were tested. The design of the present research is a casual-comparative study. The hypotheses of the present study were tested by using multivariate analysis of variance at the significance level 0.05. The results of the study indicated that: 1. There are statistically significant differences among the mean scores of students enrolled to different kinds of high schools with respect to beliefs about mathematics and beliefs about the teaching of mathematics; 2. There are statistically significant mean differences among students who have different mathematics achievement levels in terms of beliefs about mathematics and beliefs about the teaching of mathematics; 3. There are statistically significant mean differences among students who are in the different IVbranches in terms of beliefs about mathematics and the beliefs about the teaching of mathematics; 4. There is no statistically significant mean difference between the male and female students on beliefs about mathematics. On the other hand, there is statistically significant mean difference between the male and female students on beliefs about the teaching of mathematics in the favor of female students.