Investigation of estimation ability of high school students
Lise öğrencilerinin tahminsel hesaplama becerisinin incelenmesi
  1. Tez No: 153461
  2. Yazar: BURÇAK BOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SAFURE BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Tahmin, Tahminsel Hesaplama, Cinsiyet, Lise Öğrencileri, Estimation, Computational Estimation, Gender, High School Students IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
oz USE ÖĞRENCİLERİNİN TAHMİNSEL HESAPLAMA BECERİSİNİN İNCELENMESİ BOZ, Burçak Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Safure BULUT Eylül 2004, 91 sayfa Bu çalışmanın amacı, lise öğrencilerinin tahmin ve tahminsel hesaplama becerilerini araştırmaktır. Araştırma, Denizli'deki genel, Anadolu ve yabancı dil ağırlıklı liselerine kayıtlı 153 dokuzuncu sınıf öğrencisiyle yürütülmüştür. Bu araştırma için Tahmin Beceri Testi kullanılmıştır. Sayılar biçimi, cevap biçimi, soru biçimi olmak üzere üç biçimde okul çeşitleri ve cinsiyet değişkenleri analiz edildi. Araştırmanın deseni deneysel çalışmalardan biri olan tek grup öntest-sontest desenidir. Bu araştırmanın hipotezleri 0,05 anlamlılık düzeyinde kovaryans analizi kullanılarak test edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlan göstermiştir: 1. Tahmin ve tahmin becerisi açısından farklı liselerde okuyan öğrencilerin ortalamaları arasında Anadolu Lisesi öğrencileri lehine anlamlı bir fark bulunmaktadır. 2. Tahmin Beceri Testinin alt kategorileri açısından farklı liselerde okuyan öğrencilerin ortalamaları arasında Anadolu Lisesi öğrencileri lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmaktadır. 3. Tahmin becerisi açısından kız ve erkek öğrenciler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır. 4. Tahmin beceri testinin bazı alt kategorileri açısından kız ve erkek öğrenciler arasında erkek öğrenciler lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE COMPUTATIONAL ESTIMATION ABZLITIY OF HIGH SCHOOL STUDENTS BOZ, Burçak M.S., Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Safure BULUT September 2004, 91 pages The purpose of this study was to investigate the high school students' ability on estimation and computational estimation. The study was conducted in Denizli with 153 ninth grade students who enrolled to general, Anatolian and foreign language high schools. The Estimation Ability Test was utilized. The three formats which are numbers format, answer format and problem format of the test were analyzed by with respect to school types and gender. The design of the present research was one of the experimental studies one group pretest- posttest design. The hypotheses of the study were tested by using analysis of covariance at the significance level 0,05. The results of the study indicated that: 1. There were statistically significant differences among the mean scores of students enrolled to different kinds of high schools with respect to estimation ability and computational estimation in the favor of Anatolian High School students. 2. There were statistically significant mean differences of students enrolled to different kinds of high schools with respect to sub-categories of the estimation ability test in the favor of Anatolian High School students. 3. There was no statistically significant mean difference between boys and girls on estimation ability. 4. There was statistically significant mean difference in some sub-categories of the estimations test in the favor of boys.