Implementation of a vector controlled induction motor drive
Vektör kontrollü asenkron motor sürücü uygulaması
  1. Tez No: 153469
  2. Yazar: AKIN ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alan yönlendirmeli kontrol, parametre tahmini, asenkron motor sürücü. vı, Field oriented control, parameter estimation, induction motor drive. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
oz VEKTÖR KONTROLLÜ ASENKRON MOTOR SURUCU UYGULAMASI ACAR, Akın Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. H. Bülent ERTAN Ocak 2004, 138 sayfa Doğru akım motorlarından elde edilebilen yüksek dinamik performans, güç yan iletkenleri, dijital sinyal işleyicileri ve kontrol tekniklerindeki gelişmelerle birlikte, asenkron motorlarla ulaşılabilir olmuştur. Asenkron motorlarda alan yönlendirmeli kontrolün kullanılmasıyla, de motorlarda olduğu gibi, akı ve moment bağımsız olarak control edilebilir. Alan yönlendirmeli indüksiyon motorunun performansı stator akısının doğru tahminine bağlıdır. Bu tezde stator akısının tahmini için gerilim modeli kullanılmıştır. Gerilim modelinde stator sargı direnci kullamlmaktadrr. Ayrıca vektör kontrol hesaplamalarında kaçak indüktans, ortak indüktans ve rotor direncide kullamlmaktadır. Motor kontrol algoritmaları motor parametrelerine bağımlı motor modelleri kullanır. Motor parametreleri kilitli rotor testi ve boşta çalışma testi ile elde edilebilir. Ancak akkıllı bir asenkron motor sürücüsü, motor parametrelerini kendi başına belirleme yeteneğine sahip olmalıdır.Bu çalışmada parametre tahmini ile ilgili kodlar denenmiş ve motor parametreleri hesaplanmıştır. Daha sonar bu parametreler kullanılarak alan yönlendirmeli vektör kontrol uygulaması yapılmıştır. Test sonuçları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF A VECTOR CONTROLLED INDUCTION MOTOR DRIVE ACAR, Akin M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Bülent ERTAN January 2004, 138pages High dynamic performance, which is obtained from dc motors, became achievable from induction motors with the recent advances in power semiconductors, digital signal processors and development in control techniques. By using field oriented control, torque and flux of the induction motors can be controlled independently as in dc motors. The control performance of field oriented induction motor drive greatly depends on the correct stator flux estimation. In this thesis voltage model is used for the flux estimation. Stator winding resistance is used in the voltage model. Also leakage inductance, mutual inductance and referred rotor resistance values are used in vector control calculations. Motor control algorithms use motor models, which depend on motor parameters, so motor parameters should be measured accurately. Induction motor parameters may be measured by conventional no load and locked rotor test. mHowever, an intelligent induction motor drive should be capable of identifying motor parameters itself. In this study parameter estimation algorithms are implemented and motor parameters are calculated. Then these parameters are used and rotor flux oriented vector control is implemented. Test results are presented.